Kringwinkel West-Limburg opent winkel

Sonja Claes, Evelien Truyers, Aline Broers en Bruno Hendrickx heffen het glas op de nieuwe winkel.
Foto Borgerhoff Sonja Claes, Evelien Truyers, Aline Broers en Bruno Hendrickx heffen het glas op de nieuwe winkel.
Nu zaterdag 7 maart opent de vierde tweedehandswinkel van Kringwinkel West-Limburg in Beverlo de deuren. Meteen heeft Beringen ook zijn eigen winkel en moeten de inwoners niet meer naar de buurgemeenten.

Naast de hoofdzetel in Heusden-Zolder en de verkoopspunten in Tessenderlo en Houthalen-Helchteren is er nu ook een Kringwinkel in Beverlo-Beringen, in een vroegere supermarkt aan de Heppensesteenweg, tegenover doe-het-zelf Klus-Orga. De Kringwinkel kocht het al jaren leegstaande pand via een internetveiling. "We gaan de winkel op dezelfde manier inrichten als de overige winkels, met dezelfde ontwerper, Deusjevoo", zegt voorzitter Sonja Claes.


"De uitvoering gebeurt door onze eigen medewerkers, die al sinds juni vorig jaar bezig zijn. Wij wilden al jaren een eigen winkel in Beringen en dat is nu gelukt. Daardoor hebben we nu een mooie geografische spreiding."


Naast het milieuvriendelijk aspect is er ook de sociale tewerkstelling. "We merken dat er per winkel ongeveer 60.000 bezoekers zijn en dat moet ook hier mogelijk zijn. Vooral kleding doet het altijd goed, naast huisraad, meubelen en huishoudtoestellen", zegt Sonja Claes. "Ondertussen halen we al tien jaar op in Beringen, de grootste stad binnen onze regio. We zien dat het aantal opgehaalde kilo's per inwoner verdubbelt als er een winkel is: voor Beringen zou dat gaan van 5 kilo per inwoner nu naar 10 kilo. Vorig jaar werd er in Beringen 3.000 kilo ingezameld, nu al 10 ton. Momenteel tellen we negen medewerkers, maar het aantal zal stijgen tot 15. Alleen jammer dat er op Vlaams niveau geen uitbreiding voorzien is van de sociale tewerkstelling."


Het stadsbestuur van Beringen zorgde eerder voor een renteloze lening van 80.000 euro, wat algemeen directeur van Kringwinkel West-Limburg Bruno Hendrickx en voorzitter Sonja Claes uiteraard aangenaam verrasten. Kringwinkel Beverlo is open van 10 tot 18 uur (maandag van 13 uur tot 18 uur en zaterdag van 10 tot 17 uur). Gratis ophalen kan ook: 011-53.87.97. Meer info: http://www.kringwinkel-wl.be. (PVMB)