Hilde Rutten dingt mee naar titel 'Vrouwelijke ondernemer van het jaar'

Foto Dalemans
Hilde Rutten (40), zaakvoerder van BergHOFF Belgium, een vooraanstaand merk van kookgerei, is één van de drie genomineerden voor de 16de WOMED Award, dat succesvolle vrouwelijke ondernemers wil bekronen. Koningin Mathilde reikt de award uit op woensdag 4 maart in het hoofdgebouw van KBC in Brussel.

WOMED Award staat voor 'Women in Enterprise and Development'. Initiatiefnemers zijn de vzw Markant en UNIZO. "In Vlaanderen is één op drie ondernemers een vrouw", weet voorzitter van de vzw Markant Lieve Droogmans. "Wij willen hun succesverhaal brengen, waarbij de laureaten als rolmodel fungeren, ook omwille van hun maatschappelijke inzet." Uit 36 kandidates werd Hilde Rutten, na een voorselectie tot tien kandidates, weerhouden als één van de drie genomineerden. Hilde heeft al enige ervaring met competities: in 2011 won ze de Livia Award voor beste vrouwelijke Limburgse ondernemer. "De andere kandidates kende ik niet. Ik heb ze gisteren voor het eerst ontmoet", zegt Hilde. "Het verschil is dat ook hun partner in de zaak actief is, terwijl ik de zaak alleen run. Gelukkig krijg ik veel steun van mijn achterban en van mijn tien medewerkers op de sociale media."

"Bekroning"

Groot geldgewin is er niet aan de wedstrijd verbonden, wel de eer én een kunstwerk. "Als ik de award krijg, zou het voor mij een bekroning zijn voor het harde werk en voor het investeringsrisico", zegt Hilde. In 2004 was zij nog adjunct-directeur van BergHOFF Worldwide, maar in 2005 nam zij de leiding op zich over het verlieslatende BergHOFF Belgium. De gestage groei vertaalde zich vorig jaar in een nieuwbouw op een strategische locatie: de KMO-zone Korkdries, vlak langs de E313.


"Voor een provincie als Limburg is het erg belangrijk dat we volop initiatieven nemen", vindt Hilde. "We moeten ook vrouwen motiveren om de stap te zetten van werknemer naar ondernemer. Zelf zie ik een maatschappelijke taak weggelegd voor mij, bijvoorbeeld om starters op weg te zetten. In oktober zijn we hier in Paal opengegaan, nadat we eerder in Heusden-Zolder een pand huurden." BergHOFF, een Belgisch merk van kookartikelen, wordt verdeeld over de Benelux: niet alleen kookpotten, maar ook bestek, glazen, borden etcetera. Het publiek kan tot 9 februari meestemmen voor de WOMED Award via www.womedaward.be. (PVMB)