Herbestemming gezocht voor kerkje Brelaar Heide

De kerkfabriek Sint-Jan De Doper Paal zoekt een herbestemming voor het kerkje van Brelaar Heide. Dat diende anderhalf jaar als alternatief voor de te renoveren kerk van Paal-centrum, maar die is weer open.

"Voor de herbestemming is nog niets beslist", zegt voorzitter van de Kerkfabriek Jos Vandevoort. "Het gerucht deed de ronde dat er vijftien kandidaten zouden zijn, maar niets is minder waar. De enige kandidaat waar we momenteel meer onderhandelen is de vzw Open Hart Paal, dat kansarme gezinnen ondersteunt. De vzw zou de leegstaande kerk gebruiken om er meubilair en kleding in onder te brengen. Probleem is dat de vzw niet de middelen heeft om de kerk te kopen. Verhuren doen we niet want van het stadsbestuur krijgen we geen toelage meer voor het gebouw. Een mogelijke oplossing is de zaal in erfpacht te geven voor een periode van 27 tot 99 jaar. Voor het aanpalende zaaltje zijn er wel meerdere kandidaten." De kerk van Brelaar Heide ('de Hei') dateert van 1965. De ontwijding vergt een procedure die enkele maanden kan duren.


De renovatie van de kerk van Paal-centrum is ondertussen na anderhalf jaar voltooid. De ruwbouw kreeg een opknapbeurt, de kerk werd herschilderd en de inboedel werd gepimpt met onder meer nieuwe stoelen. De kerk gaat officieel weer open op vrijdag 29 januari met een academische zitting. Op zaterdag 30 januari draagt bisschop Hoogmartens de eucharistieviering op om 17 uur en op 31 januari brengt de harmonie van Paal er een concert om 15 uur. Dat weekend wordt ook 300 jaar parochie Sint-Jan De Doper gevierd. (PVMB)