Ganzen op Paalse Plas verjaagd door namaak roofvogels

De namaak roofvogels.
Stad Beringen De namaak roofvogels.
Omdat de overlast van ganzen op het domein van de Paalse Plas de laatste weken steeg, heeft het stadsbestuur besloten namaak roofvogels in te schakelen. “Een diervriendelijke manier, we kunnen immers niet eender welke actie ondernemen aangezien er ook beschermde brandganzen aanwezig zijn”, aldus schepen van Milieu Tijs Lemmens (VOLUIT).

Al enkele jaren vestigen uitheemse ganzensoorten, zoals de Canadese gans en de nijlgans, zich op het recreatiedomein de Paalse Plas. “De populatie varieert van jaar tot jaar. Wanneer de aantallen aangroeien, veroorzaken ze echter overlast aan het zwemgedeelte en op de golfterreinen,” legt milieuschepen Tijs Lemmens uit. Dit jaar werd geen gecoördineerde actie op provinciaal niveau genomen vanwege de beperktere hoeveelheid vogels in de regio. “Omwille van het internationale golftornooi KPMG Trophy bij Millennium golf was het aangewezen om toch actie te ondernemen.”

Gestructureerde aanpak

Momenteel werkt stad Beringen aan een gestructureerde aanpak om de problematiek de komende jaren beheersbaar te houden. “We willen er in de toekomst voor zorgen dat de overlast voor de recreanten en sporters (golfers, fietsers, joggers...) zo beperkt mogelijk blijft. We hopen hier ook te kunnen rekenen op de provincie en ANB aangezien deze problematiek op meerdere plaatsen in Limburg en Vlaanderen speelt,” besluit Jessie De Weyer (N-VA), schepen van Recreatie.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.