Eén jaar TODI: 20.000 plonsbeurten

DUIKCENTRUM MOCHT OOK 125.000 'GEWONE' BEZOEKERS VERWELKOMEN

De meters en peters van de Tetraodon Mbu's, TODI's nieuwste aanwinst, laten de kogelvissen vrij in het duikbassin.
Borgerhoff De meters en peters van de Tetraodon Mbu's, TODI's nieuwste aanwinst, laten de kogelvissen vrij in het duikbassin.
Duikcentrum TODI blaast een eerste kaarsje uit en legt meteen mooie cijfers voor. Naast 20.000 watersportfanaten zakten in het voorbije jaar ook 125.000 'gewone' bezoekers af, werden er 1.500 initiaties gegeven, en 50.000 gerechten geserveerd. De 2.000 vissen die bij de start in de watertank losgelaten werden, zijn intussen verdubbeld in aantal.

Het duikcentrum op mijnsite be-MINE ontving de voorbije maanden meer duikers dan verwacht, maar vooral ook meer snorkelaars. "We hadden aanvankelijk wel een piek verwacht", zegt zaakvoerder Dirk Heylen. "De aandacht zou daarna dan wat minder worden, maar uiteindelijk bleek de toestroom aan bezoekers constant. We profiteren natuurlijk van een gunstige locatie, bij onder meer het winkelcentrum en de avonturenberg. Voorts merken we ook dat er veel aandacht is vanuit de bedrijfswereld. Daar ziet men snorkelen - en de bijhorende ademhalingsoefeningen - als een vorm van yoga, en dus als een remedie tegen stress. Ook de activiteiten rond zeemeerminnen (professioneel getrainde vrijduikers die in zeemeermin-outfit rondzwemmen, red.) doen het trouwens opvallend goed. Mensen houden klaarblijkelijk van dat sprookjesachtige en fantasievolle aspect."


Ook het onderwaterleven is niet meer wat het een jaar geleden was. Vissen die toen nog klein en soms moeilijk te vinden waren, zijn nu een stuk groter. En ze zijn met méér: van 2.000 naar 4.000. Naast de 25 soorten die er aanvankelijk uitgezet werden, is het duikbassin inmiddels ook de habitat van enkele prachtige vissen die afkomstig zijn van Aquatopia en Sealife. Dinsdag kwamen daar nog vijf Tretraodon Mbu's bij, oftewel de grootste zoetwaterkogelvissen ter wereld. "Niet-alledaagse vissen die tot 67 centimeter lang kunnen worden", vertelt dierenarts Luc Lambrechts. "Gemiddeld worden ze tien jaar oud. Ze bewegen zich ook verticaal, zoals helikopters. En ze hebben oogleden en ogen die ze individueel kunnen bewegen, waardoor ze wat ET-achtig overkomen. Bovendien zijn ze erg nieuwsgierig. Als er duikers in het water zitten, zwemmen zij zeker op de eerste rij."

Een onderwaterbeeldje in de duiktank.
Dalemans Een onderwaterbeeldje in de duiktank.

Meters en peters

De Tetraodon Mbu is een niet-bedreigde soort die vooral terug te vinden is in de Congo-rivier en aan de oostkust van Tanganyika. Aanvankelijk werden ze met behulp van schotten nog weggehouden van de andere vissen, maar intussen hebben hun meters en peters (eentje van elk per vis) hen vrijgelaten in het duikbassin.


Nog een nieuwigheid in TODI is de luchtbel, die er sinds augustus staat. In deze 'biosfeer onder water' kweekt het centrum onder meer trostomaten en basilicum. Die worden ook in de eigen keuken gebruikt. "Het is eigenlijk een experiment dat kadert binnen het onderzoeksprogramma 'Nemo's Garden', waarbij men nagaat hoe we in toekomst onder water gewassen kunnen telen", legt medezaakvoerder Wouter Schoovaerts uit. "Door de opwarming van de aarde zullen er immers plaatsen zijn waar je niet langer planten of groenten kan kweken."


Meer informatie op de website www.todi.be.

Borgerhoff