Dubbel zoveel wespen dan normaal

AL VIER NESTEN VERWIJDERD AAN KAMPPLAATS KOERSEL KAPELLEKE

De leden van jeugdbeweging FOS 163ste Bevers uit Langdorp bij Aarschot vangen wespen met zelfgemaakte vallen.
Borgerhoff De leden van jeugdbeweging FOS 163ste Bevers uit Langdorp bij Aarschot vangen wespen met zelfgemaakte vallen.
De brandweer van Beringen heeft deze zomervakantie de handen vol met wespen. "Ze veroorzaken meer overlast dan andere jaren. Nu zitten we dagelijks aan vijftien tot twintig nesten die we moeten verwijderen. Normaal blijft dat aantal beperkt tot zeven à acht. Aan de kampplaats in Koersel is het echt indrukwekkend", klinkt het bij de lokale brandweer.

En dat heeft de jeugdbeweging FOS 163ste Bevers uit Langdorp bij Aarschot geweten. Zij hebben het deze zomer niet echt getroffen op hun kampplaats. Op de weides naast de speeltuin van Koersel Kapelleke vliegen de wespen massaal rond. "Er werden al vier nesten verwijderd, maar we hebben eigenlijk nog steeds heel wat last van de beestjes", vertelt Senne Janssens, die de leiding van de JVG's heeft. "Eén keertje zijn we letterlijk met tafel en al moeten gaan lopen voor de wespen", zegt leider Senne Janssens. "Eten was gewoon niet mogelijk. De brandweer is toen langsgekomen en samen werd er gezocht naar de nesten. Uiteindelijk vonden ze er vier. De hinder blijft, maar onze kinderen knutselden al een aantal zelfgemaakte wespenvallen van grote flessen water. Bovendien gebruiken we ook elektrische vliegenmeppers. Gelukkig is er nog maar één iemand gestoken. Maar natuurlijk hebben sommige jongens en meisjes wel schrik als er zo'n wesp voorbij komt gevlogen. Aan ons om hen rustig te houden."


Volgens de brandweer is het zoeken naar een speld in een hooiberg.


"We vroegen daarom aan de jeugdbeweging om op te letten waar de beestjes in en uit vliegen. Als ze een nest vinden, gaan we meteen ter plaatse. Het probleem met zo'n groep jongeren is dat je altijd wel een beetje restafval en eten overhoudt. En laat dat nu net hetgene zijn waar wespen op afkomen."


Bij andere kampplaatsen in Beringen valt de schade tot hiertoe mee. Bij jeugdverblijf De Kompel aan de mijnterril blijft het tot hiertoe rustig. "Hier zitten honderd mensen en ik heb geen klachten gehoord", aldus de verantwoordelijke. Ook bij de andere kampplaatsen bleef de overlast binnen te perken.

Piek volgt nog

De lokale wespenplaag komt niet helemaal als een verrassing aan. Eerder dit jaar was al duidelijk dat er opvallend veel darren, de mannetjes, rondvliegen. Het is het gevolg van een minder strenge en behoorlijk droge winter. Wespen kunnen vriestemperaturen tot -15 aan, maar worden wel doodziek van vocht. Een streng voorjaar had de populatie verder kunnen uitdunnen, maar dat is dus niet gebeurd. Kenners vermoeden zelfs dat de echte piek in augustus volgt.