Drie jaar cel gevraagd voor “vriend des huizes” die jonge voetballer jarenlang misbruikt

De rechtbank van Hasselt.
Birger Vandael De rechtbank van Hasselt.
Een 40-jarige man uit Beringen misbruikte ruim drie jaar lang een jongen waarvan hij de vaste babysit en vertrouwenspersoon was. Beklaagde verzon zelfs dat hij kinesist was en nam hem mee naar grote voetbalwedstrijden om zo toe te slaan. Er werd drie jaar cel gevorderd. In Beringen-Mijn werd eind september 2017 een brief verspreid waarin voor beklaagde werd gewaarschuwd.

Aan de hand van leugens en manipulatie won beklaagde het vertrouwen van de moeder van het slachtoffer. Zo slaagde hij erin voortdurend alleen te zijn met de toen amper negenjarige jongen. “Hij dacht telkens heel goed over na over zijn daden”, aldus de advocate van de burgerlijke partij. “Zo stelde hij een liesbreuk vast bij het slachtoffer en als zelfverklaarde kinesist kon hij de geslachtsdelen van mijn cliënt betasten. Met zalfjes maakte hij dat verhaal extra geloofwaardig en de moeder mocht van niets weten.”

Beklaagde beweerde ook dat bepaalde seksuele handelingen goed waren voor zijn hersentumor. “Zo legde hij het vertrouwen van een ernstige ziekte in de handen van een kind”, stelt de advocate. “Hij kocht gekleurde voetbalschoenen voor het slachtoffer, nam hem mee naar voetbalwedstrijden, kocht speciale Playstation-spelletjes en beloofde hem een duur gsm-toestel. Zo hield hij de situatie in stand."

WK voetbal

De Beringenaar speelde een psychologisch spelletje met het slachtoffer. “Hij maakte hem wijs dat meisjes vies zijn en hij ervan af moest blijven. Daarnaast zette hij de jongen op tegen zijn eigen ouders door te zeggen dat hij hem wilde meenemen naar het WK voetbal in Zuid-Afrika, maar niet mocht van de ouders. Werkelijk obsessief was hij bezig met mijn cliënt, die op die manier zijn jeugd verloren zag gaan. Hij stopte met voetballen en zijn studies, verloor alle levenslust en kreeg zware psychische problemen.” Voor de moeder en vader van het slachtoffer worden morele schadevergoedingen van 15.000 en 5.000 euro gevraagd. Voor het slachtoffer zelf loopt dit bedrag nog veel hoger op.

In 2009 werden sms’jes gevonden van de man richting de jongen. “Die laatste ontkent op dat moment echter de feiten en zegt dat er gewoon een vriendschapsband was. Enkele jaren later bekent beklaagde gedeeltelijk. Hij werd overmand door schaamte en spijt en vroeg om behandeld te worden”, oppert de procureur, die eventueel kan leven met een straf onder probatievoorwaarden. Hij vroeg ook beklaagde voor tien jaar uit de rechten te ontzetten. Bij de verdediging werd duidelijk gemaakt dat beklaagde de nodige bekentenissen heeft afgelegd. “Ik weiger te geloven dat mijn cliënt planmatig de listen bedacht. Anders had hij meer slachtoffers gemaakt. Hier was er een perverse vriendschap die gegroeid is in familiale omstandigheden. Een effectieve celstraf lijkt me ongepast", aldus zijn raadsman. Beklaagde bood zijn excuses aan bij de familie. Vonnis op 30 oktober. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.