Centrum krijgt moderne look

ONTWIKKELING COLLEGESITE MET NIEUW STADHUIS KOST IN TOTAAL 20,65 MILJOEN EURO

Een simulatiebeeld van de nieuwe, modernere Markt.
Mine Dalemans Een simulatiebeeld van de nieuwe, modernere Markt.
Maar liefst elf strategische sites in Beringen centrum krijgen een nieuwe invulling dankzij een publiek private samenwerking. De meest in het oog springende is natuurlijk de ontwikkeling van de collegesite. "Dit project omvat onder meer de bouw van een nieuw stadhuis en moet samen met de heraanleg van de markt in de loop van 2020 klaar zijn", aldus schepen van Stadsontwikkeling Anne Wouters-Cuypers (CD&V).

Door de verhuis van vier scholen naar scholencampus Bogaersveld komt er in de relatief kleine stadskern van Beringen zo maar even vijf hectare ruimte. De stad kocht de vrijgekomen gronden aan en grijpt zo de kans om deze grond een nieuwe invulling te geven. "Elke site kreeg in het masterplan 2040 een eigen profiel en draagt door zijn ontwikkeling bij tot een sterke binnenstedelijke dynamiek in een nieuw en eigentijds jasje", klinkt Wouters-Cuypers bijzonder enthousiast.


Er zal dus veel veranderen in het centrum van Beringen, met in het bijzonder de ontwikkeling van de collegesite. De voorgevel, de toneelzaal en het kapelgedeelte van het oude college worden behouden en geïntegreerd in de bouw van het nieuwe stadhuis. "Dit nieuwe stadhuis wordt de kers op de taart van de integratie van stad en OCMW waarbij de meeste diensten van beide organisaties worden samengevoegd. Het oud collegegebouw wordt uitgebreid met een extra teruggetrokken bouwlaag in glas en een nieuwe vleugel. De kapel wordt heringericht als trouw- en gemeenteraadszaal", aldus de schepen.

Het project omvat onder meer plannen voor een geheel nieuw stadhuis (l.), een nieuwe, moderne bibliotheek (m.) en Brasserie -Grand Café (r.), dat in de voormalige apotheek zal komen.
Mine Dalemans Het project omvat onder meer plannen voor een geheel nieuw stadhuis (l.), een nieuwe, moderne bibliotheek (m.) en Brasserie -Grand Café (r.), dat in de voormalige apotheek zal komen.

Binnenplein

Op de collegesite ligt ook de bibliotheek, die een uitbreiding van 135 vierkante meter krijgt en zo helemaal klaar is voor de toekomst. "Er komt plaats voor een aparte polyvalente ruimte, een leesruimte, een voorleestribune en een lezersterras. De inkom van de bibliotheek wordt verplaatst van de Graaf van Loonstraat naar het binnenplein", gaat Wouters-Cuypers verder. Dat binnenplein komt tussen de verschillende gebouwen en moet een groen hart in de stad worden. "Het combineert groenzones met verharde zones en wordt dus geen tweede verharde markt. Dankzij het veelzijdig ontwerp kan het wel door publiek gebruikt worden. Bovendien zorgt het plein voor nieuwe verbindingen."

Mine Dalemans

Markant gebouw

Aan de Graaf van Loonstraat verschijnen verder ook nog twee private bouwvolumes. Beide gebouwen hebben vier verdiepingen en een teruggetrokken vijfde verdieping. In het bouwvolume dwars op de Graaf van Loonstraat komt een 65-tal assistentiewoningen, terwijl er in het evenwijdige bouwvolume 28 doorzonappartementen met terrassen zullen verschijnen. "En dan is er nog het markant gebouw dat de plaats inneemt van het oude stadhuis, dat afgebroken wordt. Dit privaat bouwvolume krijgt twaalf appartementen verspreid over drie verdiepingen en een teruggetrokken commerciële plint waarin de naastgelegen apotheek zijn intrek zal nemen. De begroeide regenkettingen langs de gevel van het gebouw zorgen voor een uniek uitzicht", voorspelt de schepen. Parkeren kan iedereen onder het binnenplein, waar naast private parkeerplaatsen ook nog een publieke rotatieparking met 125 plaatsen komt, alsook een afzonderlijke ruimte met 35 plaatsen voor dienstwagens en personeelsvoertuigen van mindervalide werknemers.

Mine Dalemans

Brasserie-Grand Café

Het project wordt vervolledigd met de commerciële herbestemming van de naastgelegen apotheek als Brasserie-Grand Café waarbij de karakteristieke voorgevel en zijgevels van het 18de eeuwse gebouw worden bewaard. Aan de achterzijde krijgt het gebouw een glazen aanbouw en aan de voorzijde een terrasje in de zon, met zicht op het marktplein. De totale kost voor de publieke investeringen (met name: stadhuis, bibliotheek, parking en publieke ruimte) bedraagt 20,65 miljoen euro. De stad ontvangt als grondeigenaar 2,65 miljoen euro voor haar grondaandeel, waardoor de netto investering op 18 miljoen ligt.

Schepen van Stadsontwikkeling Anne Wouters-Cuypers.
Mine Dalemans Schepen van Stadsontwikkeling Anne Wouters-Cuypers.

Expo

De inwoners van Beringen kunnen van donderdag tot zaterdag de plannen bekijken op de expo 'Beringen Groeit' in de gemeenteraadszaal aan Markt 8. Donderdag en vrijdag is de expo open van 18 tot 21 uur, zaterdag is dat het geval van 9 tot 12 uur. Later trekt de expo naar andere locaties in Beringen.