Buitings dialect staat op 4 mei hele dag in de kijker

Radio Benelux
Radio Benelux
Paalonline, Radio Benelux en het Buitings Volkstoneel zetten op zaterdag 4 mei, Dialectendag, het Limburgs dialect een hele dag in de kijker.

Op vraag van UNESCO worden wereldwijd inheemse talen beschermd. Verwacht wordt dat tegen het einde van de eeuw de helft van de talen die nu nog worden gesproken, verdwenen zullen zijn. Paalonline vindt het zogenaamd ‘Buitings’ dialect erg belangrijk omdat deze deel uitmaakt van de lokale identiteit. Daarom probeert de taalcommissie van Paalonline al vijftien jaar elementen te bewaren voor het nageslacht. 

De uitzendingen van Radio Benelux (107.5 FM) staan op 4 mei een hele dag in het teken van de Limburgse dialecten. Daarnaast heeft Paalonline de software ‘Smartguide’ aangekocht, zodat er zaterdagnamiddag een geleide fietstocht door Paal kan plaatsvinden met commentaar en weetjes in het ‘Buitings’. De rasechte Palenaar Etienne Bervoets heeft de tekst ingesproken. Voor vijf euro kan je tussen 13 en 15 uur inschrijven in het lokaal van Radio Benelux om de tocht van 33 kilometer af te leggen. Vanaf 18.30 uur zijn er nog verschillende optredens in de lokalen van de radiozender.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.