Brandweerkorps zwaar aangeslagen: "Twee slachtoffers waren jonge vaders”

Brandweerzonecommandant Bert Swijsen van zone Zuid-West Limburg.
BELGAONTHESPOT Brandweerzonecommandant Bert Swijsen van zone Zuid-West Limburg.
De dodelijke brand op de Koolmijnlaan in Beringen maakt van vandaag een zwarte dag voor alle brandweermannen en -vrouwen. "Dit wil je nooit meemaken. Dit is een nachtmerrie voor iedere brandweerman", zei zonecommandant Bert Swijsen van de hulpverleningszone Zuid-West Limburg. Twee brandweermannen van de post Heusden-Zolder lieten het leven. Vier andere brandweerlieden liepen verwondingen op.

Twee brandweervrijwilligers, twee jonge vaders, lieten het leven bij de brand, die kort na 2 uur uitbrak. Een eerste interventieploeg van Beringen was snel ter plaatse, maar er werd bijstand opgeroepen van de posten van onder meer Heusden-Zolder en Tessenderlo. Nadat de brandweermannen het gebouw betreden waren, ontstond er een opeenstapeling en ontbranding van hete rookgassen en enorme hitte. De brandweerlieden kregen het sein om het gebouw meteen te verlaten, maar dan was er een flashover, waarbij een deel van het gebouw door de hitte en de drukgolf instortte. De twee slachtoffers waren vermist en werden nadien door collega’s levenloos teruggevonden.

Voor Swijsen, die ook de Pukkelpopstorm meemaakte, is het de eerste keer dat hij twee brandweermannen verliest tijdens een interventie. "In de eerste plaats gaan onze gedachten uit naar de getroffen families van de slachtoffers. We vangen de collega's van de slachtoffers zo goed mogelijk op. We gaan proberen dit allemaal beetje bij beetje een plaats te geven. Voor ons is dit al zwaar, laat staan voor de families. Er zijn geen woorden voor. We hebben ons FiST-team, fire stress team, van de brandweer. Dan is er bijstand van DSI, de dienst sociale interventie, van het Rode Kruis en slachtofferhulp van de politie. We zullen nog regelmatig bijeenkomen om dit drama te verwerken", zei Swijsen.

Voor de brandweerpost van Heusden-Zolder is 11 augustus 2019 een zwarte zondag, maar de kazerne moet ondanks deze moeilijke omstandigheden toch bemand blijven om eventuele interventies uit te voeren. "Je hoopt dit nooit mee te maken, maar helaas is het vandaag wel gebeurd. Nu zijn er mensen stand-by zodat er operationele ploegen ter beschikking zijn in de andere brandweerposten. Er zal in het verwerkingsproces heel veel tijd overgaan", voegde de zonecommandant er  aan toe.

Rouwbetuigingen

De dood van de twee brandweermannen is ook hard aangekomen bij andere brandweerzones in ons land. Onder meer op Twitter betuigen ze hun medeleven. De Brusselse brandweer houdt vanmiddag een minuut stilte. 

“De Brusselse brandweermannen en vrouwen zijn ten zeerste geschokt door het drama dat onze kameraden van de Hulpverleningszone Zuid-West Limburg getroffen heeft”, zegt de woordvoerder. “Deze gebeurtenis toont nog maar eens het risico aan dat de brandweerlieden iedere dag lopen om hun medemens te beschermen. Wij wensen aan de naasten van de slachtoffers en aan de Limburgse collega’s te melden, dat zij kunnen rekenen op onze onvoorwaardelijke steun. Wij wensen een voorspoedig herstel aan de gekwetste brandweerlieden.”

Tijdens het appel van 15 uur zal het personeel van Brandweer Brussel een minuut stilte in acht nemen, als eerbetoon aan de Limburgse collega’s, die overleden zijn tijdens het uitvoeren van hun plicht. Het gaat om een intern en intiem bezinningsmoment, aldus nog de woordvoerder.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.