Beringenaar Hans Put (53) schrijft boek over dertig jaar mijnsluiting: “Als kind was ik al gefascineerd door de imposante gebouwen”

Hans Put stelt zijn boek '30 jaar Mijnsluiting’ voor in de oude kolenwasserij.
Mine Dalemans Hans Put stelt zijn boek '30 jaar Mijnsluiting’ voor in de oude kolenwasserij.
De Beringse schrijver en fotograaf Hans Put (53) brengt een boek uit over dertig jaar mijnsluiting in Beringen. Met dertig korte verhalen en verschillende archieffoto’s biedt het boek een terugblik op de mijnsluiting en het ontstaan van be-MINE. “Ik ontdekte begin dit jaar een mapje foto’s van de oude mijnsite en zo is de zoektocht in de archieven begonnen”, glimlacht Hans.

Dit weekend staat de stad Beringen met verschillende activiteiten, waaronder een licht- en lasershow op zaterdagavond, stil bij de mijnsluiting dertig jaar geleden. Hans Put groeide op in de schaduw van de mijn. “Als kind was ik gefascineerd door de imposante gebouwen en als tiener ging ik stiekem gluren achter het muurtje in de buurt van hotel Modern. Daar zag ik hoe de rijkswacht en de oproerpolitie de mijnwerkers in bedwang wilden houden tijdens de roemruchte stakingen. De Limburgse mijnen gingen toch dicht en als fotograaf vind ik nu al dertig jaar inspiratie op de oude site.”

Mine Dalemans

In het werk van Hans vind je onder andere twee keer dertig foto’s die de afgelopen jaren werden gebruikt op fototentoonstellingen. Ook in oktober zal Hans in ophaalgebouw 4 op be-MINE zijn werken presenteren op een gedeelde expo. In 2001 werkte de Beringenaar al mee aan de TV Limburg-reeks ‘100 jaar steenkool’ en vier jaar geleden werkte hij samen met Stijn Coninx aan de app ‘Mijnverhaal’ in opdracht van Toerisme Limburg.

Levendige geschiedenis 

Schepen van Cultuur An Moons (VOLUIT) en burgemeester Thomas Vints (CD&V) vinden het fijn dat de lokale geschiedenis levendig wordt gehouden. “Dankzij de enorme inzet van de Vrienden van het Mijnstreekmuseum kunnen bezoekers al sinds 1986 in het Mijnmuseum kennismaken met het leven in en rond de mijnen.” De komst van het belevingscentrum be-MINE PIT zal bezoekers nog verder onderdompelen in ons mijnverleden. “Als stadsbestuur maken we ook werk van een masterplan Beringen Mijn, om de erfgoedparels in de mijnomgeving sterker met elkaar te verbinden, een eigentijdse invulling te geven en meer zichtbaar te maken voor het publiek. We willen niet alleen investeren in stenen, maar ook in de mensen die er wonen.”

Het eerste boek werd overhandigd aan Hans’ vrouw.
Mine Dalemans Het eerste boek werd overhandigd aan Hans’ vrouw.

Verbondenheid en kameraadschap

Met de herdenking dit weekend hoopt het stadsbestuur een gevoel van verbondenheid en kameraadschap op te roepen. “We vroegen mensen uit onze culturele sector om samen te werken om de mijngeschiedenis tot leven te brengen. Het werk van Hans is daar een mooi voorbeeld van.”

Het boek van Hans Put wordt zaterdag van 15 tot 18 uur voorgesteld in CC Casino Beringen tijdens de expo ‘Commerce op de Cité’ van Citévolk Spreekt. Er volgen verschillende signeersessies. Het boek zal ook verkrijgbaar zijn bij de schrijver zelf, die je kunt contacteren op www.hansput.be.

Hans Put stelt zijn boek '30 jaar Mijnsluiting’ voor in de oude kolenwasserij.
Mine Dalemans Hans Put stelt zijn boek '30 jaar Mijnsluiting’ voor in de oude kolenwasserij.
Mine Dalemans
Mine Dalemans
Mine Dalemans
Mine Dalemans
Mine Dalemans1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Ilska Mussen

    Proficiat Hans! Ik ben er zeker van dat dit veel mensen zal interesseren! Trouwens, ik zie het al als een mooi kerstkadooke voor veel oud-mijnwerkers en hun kinderen en kleinkinderen!