Beringen zoekt handelaars, ondernemers en creatievelingen om oude schoolgebouwen over te nemen

Herbestemming van vroegere Sint-Lutgart instituut in Beringen
Mine Dalemans Herbestemming van vroegere Sint-Lutgart instituut in Beringen
De Sinte-Lutgartsite in het centrum van Beringen zal tijdelijk dienstdoen als locatie voor winkels, horeca en kantoorruimtes. De gebouwen stonden leeg sinds de verhuis in 2017. Het project is letterlijk en figuurlijk een schoolvoorbeeld van hoe de provincie de detailhandel wil versterken.

In 2017 trok de Sinte-Lutgartschool naar de nieuwe scholencampus op Bogaersveld. De gebouwen aan de Brouwerstraat en de Hoogstraat staan nu grotendeels leeg. De stad wil deze site op termijn uitbouwen als een commerciële hotspot. “Oorspronkelijk was het de bedoeling om hier een klassiek binnenstedelijk winkel- en woonproject te ontwikkelen, maar nu kiezen we voor een innovatief project, een creatieve plek voor iedereen die wil ondernemen, creëren en beleven”, aldus schepen van Lokale Economie Werner Janssen (N-VA).

Het ruwe karakter van de scholensite, met de wirwar aan gebouwen en klaslokalen, is uniek. Ook het verenigingsleven moet op de site een plaats krijgen. De oude speelplaats wordt een publieke ruimte met speels karakter. Ook voor artistieke evenementen en straatkunst moet er ruimte zijn. Deze tijdelijke invulling is een experiment, een testfase om de site later een definitieve invulling te geven. 

Gebruiksklaar tegen zomer

“Door de ligging hopen wij dat het project een meerwaarde wordt voor de handels- en horecazaken in het centrum”, zegt burgemeester Thomas Vints (CD&V). “Er zijn al heel wat initiatiefnemers die ons hebben gecontacteerd, we hopen in de zomer de eerste te ontvangen”, gaat Janssen verder. “De komende maanden zullen we de gebouwen gebruiksklaar maken en starten we de zoektocht naar ondernemers.”

Ook de provincie wil lokale ondernemers ondersteunen. “We steunen projecten in zes Limburgse gemeenten”, aldus gedeputeerde van Economie Tom Vandeput (CD&V). Beringen is er één van en krijgt een financiële impuls van 100.000 euro. “Het is een investering die moet bijdragen tot een meer bruisende en dynamische stadskern en de leegstand moet terugdringen”, weet Vandeput. Naast Beringen krijgen ook  Bilzen, Leopoldsburg, Lommel, Maaseik en Tongeren provinciale steun voor projecten om de lokale economie te versterken. In Pelt is het traject begin dit jaar opgestart.

Meer info over hoe je je kan aanmelden als ondernemer, kan je vinden op www.beringengroeit.be/projecten/lutgart/ of kom naar de kijkdag op 16 maart van 10 tot 12 uur.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.