Avontuur in palenwoud gestart

WERKEN BEGONNEN AAN KLIM- EN KLAUTERPARCOURS OP MIJNTERRIL

De graafwerken zijn volop bezig.
Borgerhoff De graafwerken zijn volop bezig.
De aanleg van 'Avonturenberg' op de mijnterril is gestart. Er komt een speellandschap met klim- en klauterpartijen, balanceerbalken, touwenparcours en glijbanen en dat alles in een 'palenwoud' van 1.600 houten palen die 4,5 meter hoog zijn. Andere trekpleisters worden het duikcentrum TODI en de klimmuur in de elektriciteitscentrale.

Burgemeester Maurice Webers met in zijn zog het schepencollege en leden van hoofdaannemer Krinkels en ontwerper Omgeving (Antwerpen) en ontwerper-ingenieursbureau Carve (Amsterdam), zette de eerste paal symbolisch in de grond. Midden in het palenwoud komen grote prismavormige betonnen speelvlakken met kruiptunnels, klimvakken, een glijbaan en reuzentrappen. Jongere kinderen komen op de lagere niveaus aan hun trekken. Dwars door het palenwoud loopt een trappenpartij en er zijn rustvlakken voor ouders of begeleiders. Op de top komt een kolenplein, een verzonken plein na afgraving van de huidige grondlaag. Het 'zwarte goud' wordt daardoor opnieuw zichtbaar.


Voor de palen is gekozen voor Cloeziana, een FSC-gelabelde houtsoort uit Afrika en Australië. De palen van 4,5 meter wordt anderhalve meter machinaal in de grond geheid, een werk dat een maand zal duren. In een tweede fase starten de betonwerken voor de speelvlakken en na het uitharden volgen de speeltoestellen. Daarvoor gelden strikte veiligheidsnormen. De toegang naar de Avonturenberg verloopt via een houten vlonderpad door de doorwaadbare zone aan duiktoren TODI. Tegen de helling van de terril komen plateaus, bereikbaar met trappen en wandelpaden, met zit- en ligbanken en infozuilen over erfgoed en landschap. Het kostenplaatje bedraagt 1,6 miljoen euro. De stad Beringen krijgt als eigenaar van de terril en opdrachtgever 1 miljoen euro subsidie. Verder wordt momenteel gewerkt aan het mountainbikepark, dat klaar moet zijn tegen 9 april, wanneer er de Benelux-cup wordt betwist.


Burgemeester Maurice Webers (sp.a) is in zijn nopjes met het Avonturenpark. "Dit palenwoud is uniek, net als de duiktoren, en zal honderdduizenden bezoekers naar Beringen lokken, gezinnen met kinderen, maar ook wandelaars, sporters en natuurliefhebbers. 's Avonds zal de Avonturenberg mooi verlicht zijn. Het wordt een totaalbeleving. We krijgen nu al vragen om informatie uit de ganse wereld."

Een detail van het palenwoud met onder andere klimtouwen.
kos Een detail van het palenwoud met onder andere klimtouwen.

Opening

Ook schepen van Toerisme Gilbert Lambrechts (sp.a) is onder de indruk: "Pas nu kan men zich een beeld vormen van hoe het er gaat uitzien. Het wordt een uniek project. Bij de opening in het weekend van 5x Beringen, van 8 tot 11 juli, zullen naast de eigen inwoners ook 800 buitenlanders de Avonturenberg met eigen ogen kunnen bewonderen."