Archeologen willen kolenwasserij op lijst 'The 7 Most Endangered'

De oude kolenwasserij op be-Mine.
Foto Borgerhoff De oude kolenwasserij op be-Mine.
De Beringse kolenwasserij op be-Mine dreigt al een tijdje gesloopt te worden. Daarom dient de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie (VVIA) een dossier in om de kolenwasserij op de lijst 'The 7 Most Endangered' van Europa Nostra te krijgen.

Volgens Stephan Put van Monumentenzorg Beringen is het hele dossier een geldkwestie. "In 1993-1994 werd het gebouw beschermd. Er werd een afspraak gemaakt met de uitbaters dat zij eerst een deel zouden bijbouwen en vervolgens de bestaande mijngebouwen zouden restaureren. Nu blijkt dat niet te gebeuren en zegt men dat het niet lukt om alles te restaureren (be-Mine restaureert enkel deel twee en vier, nvdr.). Men wil nu zoveel mogelijk afbreken omdat het te veel geld kost. Dat was niet de bedoeling. Er is wel de afspraak dat kolenwasserij 1 zou mogen gesloopt worden, maar dan zou de rest instorten. Nu zou dat plots weer wel lukken, maar het stabiliseren van de rest kost natuurlijk ook geld. Daarover wordt nooit gesproken."


Put hoopt via de actie van VVIA toch steun te krijgen voor het volledige behoud van de kolenwasserij, die de enige nog bestaande is in het Kempens bekken. "Het is moeilijk om de kansen in te schatten. In 2018 weten we meer, maar de sloopvergunning wordt mogelijk al in de vakantie ingediend. Op die manier ontsnapt deze aan de nodige commotie." (BVDH)