250 jobs in winkelcomplex be-MINE

BOUW RETAILPARK OP MIJNSITE GAAT NOG DIT JAAR VAN START

Een simulatie van hoe het winkelcentrum er moet gaan uitzien.
Repro Gielkens Een simulatie van hoe het winkelcentrum er moet gaan uitzien.
De bouwvergunning voor het winkelcentrum op de mijnsite be-MINE is afgeleverd, en nu kan het snel gaan. De werken starten nog voor het einde van dit jaar en de opening is voorzien voor september volgend jaar. De komst van de winkels is goed voor zo'n 250 jobs. Commercieel ontwikkelaar Retail Estates mikt op liefst één miljoen bezoekers per jaar.

Nu het stadsbestuur van Beringen een stedenbouwkundige vergunning heeft afgeleverd aan nv be-MINE voor een retailpark van 15.000 vierkante meter, kan het snel gaan. Nog voor het eind van het jaar wordt er gestart met de werken en de opening is al voorzien voor september volgend jaar. "De winkelpanden zullen variëren van 480 tot 3.000 vierkante meter", zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Anne Cuypers (CD&V).

Parking

De panden worden gebouwd met industriebouw, waardoor het snel kan gaan. "Het wordt een laagbouw om geen afbreuk te doen aan het historisch erfgoed en de beschermde mijngebouwen. Onroerend Erfgoed heeft al positief advies gegeven. De centrale parking -nu voor het zwemcomplex bedoeld- wordt uitgebreid met 700 extra plaatsen en wegen. Voor het duikcentrum Todi komt er een aparte parking en verder is een parking voor autocars voorzien. Een groendak boven het winkelcomplex zorgt voor regenwaterbuffering en voor de overgang naar de achterliggende terrils. Het winkelcomplex ligt aan de voet van de Avonturenberg en kadert in een erfgoedlandschap. Een ruime luifel in hout voor de winkelpanden verwijst naar de stutpalen, die vroeger in de mijn gebruikt werden. Een totem aan de ingang geeft het winkelaanbod weer." Retail Estates investeert 11 miljoen euro in de bouw, commercialisatie en beheer van het winkelcentrum.


Gedelegeerd bestuurder Jan De Nys van nv Retail Estates heeft er een goed oog in. "De naar schatting twaalf units zullen 250 jobs opleveren, weliswaar niet allemaal voltijdse. Het aanbod zal complementair zijn met het bestaande aanbod in Beringen-centrum."

1 miljoen bezoekers

De negatieve berichtgeving rond Maasmechelen Village schrikt hem niet af. "Een outletcenter moet het vooral hebben van één animator, een retailcentrum als hier in Beringen kent verschillende 'locomotieven': de huurders zelf." De Nys gelooft rotsvast in de prognose van één miljoen bezoekers: "In Beringen is er een grote koopvlucht. Het moet mogelijk zijn klanten uit de grotere regio vier- of vijfmaal per jaar naar de mijnsite te halen. Het is zeker niet de bedoeling de taart verder te verdelen, het moet extra aanbod zijn." De Nys heeft al heel wat aanvragen binnengekregen van kandidaat-huurders, maar wil nog geen namen vrijgeven. "Sectoren die in aanmerking komen zijn doe-het-zelfzaken, voeding, schoenen en kleding, maar geen horeca. De huurders kunnen de panden naar eigen goeddunken invullen." Opvallend: er zijn geen zaken uit Beringen die er een tweede vestiging overwegen, zoals één van de denkpistes van het schepencollege was. In het voorjaar wordt er een Jobdag gehouden, met alle retailers erbij.