"Sorry voor de veroorzaakte overlast"

TURKSE GEMEENSCHAP TRAKTEERT POLITIE OP TAART ALS DAAD VAN VERZOENING NA RELLEN

Burgemeester Maurice Webers (rechts), politiecommissaris Eric Raymaekers, vrijwilliger bij de Moskee van Beringen Saïd Bataray (naast de politiecommissaris) en enkele jongeren van de Turkse gemeenschap, die de taart overhandigen.
Karolien Coenen Burgemeester Maurice Webers (rechts), politiecommissaris Eric Raymaekers, vrijwilliger bij de Moskee van Beringen Saïd Bataray (naast de politiecommissaris) en enkele jongeren van de Turkse gemeenschap, die de taart overhandigen.
Jongeren uit de Turkse gemeenschap in Beringen hebben vrijdagnamiddag de lokale politie op taart getrakteerd. Ze verontschuldigen zich zo voor de overlast nadat Erdogan-aanhangers het gebouw van vzw Vuslat, gelinkt aan de Gülen-beweging, bestookten. "Fijn dat ze ons de hand toereiken, maar we zitten in een lopend onderzoek en mogen dit eigenlijk niet aannemen", zegt commissaris Eric Raymaekers. Ook in Maasmechelen hield de burgemeester gesprekken met beide partijen uit de Turkse gemeenschap.

"Sorry voor de overlast die we veroorzaakt hebben. We willen jullie ook bedanken voor jullie vele geduld." Dat vertelde Saïd Bataray, vrijwilliger bij de moskee van Beringen, tegen commissaris Eric Raymaekers en burgemeester Maurice Webers (sp.a). Het waren bewogen dagen in de mijngemeente sinds de mislukte staatsgreep in Turkije. Enkele honderden Turken trokken vorige week drie dagen achter elkaar richting het gebouw van vzw Vuslat, een vereniging gelinkt aan de Gülen-beweging. Die laatste wordt volgens president Erdogan en zijn aanhangers beschouwt als het brein achter de staatsgreep. Het gebouw werd vernield en de politie moest het hele weekend versterking inroepen vanuit de federale politie. "We willen hiermee nu bewijzen dat het slechts om enkele heethoofden ging", zegt Bataray. "De jongeren beseffen dat enkelingen hun boekje te buiten gingen. Maar het ging om een minderheid en dan ook nog eens afkomstig uit andere gemeenten."

Enkele heethoofden van de Turkse gemeenschap protesteerden tegen de mislukte staatsgreep, onder het waakzame oog van de politie.
Marco Mariotti Enkele heethoofden van de Turkse gemeenschap protesteerden tegen de mislukte staatsgreep, onder het waakzame oog van de politie.

Appreciatie

De politie apprecieert het gebaar, maar vertelt er in een ruk bij dat ze de taarten eigenlijk niet mogen aanvaarden. "We zitten met een lopend onderzoek tussen twee partijen. Als we nu zouden verbroederen en doodleuk die taart mee zouden opeten, komt dat schofferend over ten opzichte van sommige betrokkenen. Wij moeten een neutrale houding hierin nemen", vertelt commissaris Eric Raymaekers.

Symbolisch

Het idee kwam onder meer van politicus Ahmet Koc (sp.a), die vond dat de jongeren uit de gemeenschap een goed signaal moesten geven. Koc zelf kreeg de afgelopen dagen kritiek, aangezien hij zelf zou hebben opgeroepen tot betogen. "Integendeel, ik heb zelfs de jongeren proberen kalmeren. De aanhangers van Gülen leefden altijd al in onze gemeenschap. We aten en dronken in het verleden al samen." Koc vindt het symbolisch belangrijk dat de aanhang van Gülen bepaalde feiten erkent inzake de betrokkenheid van hun leider bij de mislukte staatsgreep.

Aparte gesprekken

In Maasmechelen hield ook burgemeester Raf Terwingen (CD&V) een onderhoud met beide partijen uit de Turkse gemeenschap. Opvallend: de gesprekken vonden telkens apart plaats, wat doet blijken dat de aanhangers van beide kampen nog niet door dezelfde deur kunnen. "Toch verwachten we geen problemen in onze Turkse gemeenschap. De mensen hier voelen zich in de eerste plaats Maasmechelaar en dan pas Turk. Dat is de afgelopen dagen meer dan eens bewezen", besluit Terwingen.