"Nabestaanden van een overleden brandweerman mogen geen economisch nadeel ondervinden"

Benni Smulders en Chris Medo kwamen om bij de brand in Beringen.
DR Benni Smulders en Chris Medo kwamen om bij de brand in Beringen.
Nabestaanden van een brandweerman mogen geen economisch nadeel ondervinden na een overlijden, of ze nu beroeps of vrijwilliger zijn. Dat kaart zonecommandant Jan Jorissen van de hulpverleningszone Noord-Limburg aan na het drama van afgelopen zondag in Beringen. Twee brandweermannen van de post Heusden-Zolder lieten toen het leven. De korpsen die komende zaterdag de wachtdienst in Heusden-Zolder overnemen, staan uit solidariteit alvast hun premies af aan de getroffen families.

"Elke brandweerman of -vrouw is verzekerd. Na het overlijden krijgen de nabestaanden een loon uitgekeerd“, legt Jorissen uit. “Bij de brandweer ontvangt wie jonger is minder loon. De uitkering na een overlijden is op basis van dat loon berekend, maar studerende kinderen vormen een serieuze kost binnen het gezin. Als vader doet de man ook allerlei klussen in huis en brengt hij de kinderen bijvoorbeeld naar school, maar dat valt plotseling allemaal weg. In de privésector is dat anders geregeld en krijgen jongere mensen net meer economisch voordeel.”

"Bij het uitgekeerde bedrag wordt dus geen rekening gehouden met het economisch verlies voor de families. De maatschappij zou zich net solidair moeten opstellen met de getroffen families. De overleden brandweermannen hebben immers hun leven gegeven voor de maatschappij. Brandweermannen gaan naar het risico waar anderen van weglopen.” 

“De brandweer vormt een grote familie en daarom zijn de collega’s solidair met de getroffen gezinnen. Maar met zo'n solidariteitsfonds geraak je niet ver. Brandweermannen uit omliggende posten uit de zone Zuid-West Limburg zullen zaterdag tijdens de afscheidsplechtigheid de permanentie waarnemen. We hebben bij de brandweerhervorming al gevraagd om die uitkering te herzien, maar dat is er nog niet van gekomen, " besluit Jorissen.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rik Tytgat

  In plaats van een totaal overbodige oprotpremie te betalen aan uittredende politici kan men dit geld beter besteden aan gezinnen die door het verlies van één van de ouders zwaar in financiële problemen komen.

 • Hilde Peeters

  waarom alleen deze families hoeveel komen er in de problemen na overlijden ziekte of scheiding van partner. et leven is duur voor iedereen.

 • Ronny Biesen

  Waarom alleen brandweermannen? Niemand en geen enkele familie mag economisch nadeel ondervinden als hun kostverdiener overlijd.

 • Leo MEES

  Dezelfde opmerking was er na Ghislengien.Het duurde onmenselijk lang voordat de families vergoed werden,sterker nnog de verzekeringen probeerden elkaar vliegen af te vangen.Ik vrees dat na al de plechtigheden en de begrafenis zich hetzelfde scenario herhalen zal.Toen Ghislingien gebeurde was Dewael minsiter van BIZA,nu al al die jaren brandweerhervorming sedert 1/1/2015 met Jambon staan we even ver.Nochtans zaten op het cabinet gasten die het kenden,zelfs een brandweerinspecteur,helaas

 • Marco Latent

  En de kans is groot dat, als de echtgenote nog een job heeft, ze haar loon integraal aan de belastingen moet geven. Zo vergaat het ook weduwen in de privé die hun partner vroegtijdig verliezen. Zij krijgten een weduwepensioen, maar als ze dat combineren met een loon uit werk, werkt ze eigenlijk voor niets want de belastingen komen haar loon halen. Ze worden gedwongen om een keuze te maken. Blijven werken en afzien vh weduwepensioen of stoppen met werken. Niet eerlijk!!