Warme lente is spelbreker voor Tulpenpluk

Heel wat tulpen staan op dit moment al in bloei.
Foto Klaas De Scheirder Heel wat tulpen staan op dit moment al in bloei.
De warme maand maart lijkt roet in het eten te gooien voor de Tulpenpluk op paasmaandag 17 april. Veel bloemen dreigen al uitgebloeid te zijn. "Desnoods houden we een bollensteek of delen we boeketjes tulpen uit", zegt districtsburgemeester Carl Geeraerts (N-VA).

De Berendrechtse Tulpenpluk is een tweejaarlijks evenement georganiseerd door het district Berendrecht, Zandvliet en Lillo. Districtsburgemeester Carl Geeraerts houdt dit jaar rekening met een plan B. "Niet wij, maar de natuur zal beslissen of er nog veel tulpen geplukt worden. We stellen schopjes ter beschikking, zodat de bezoekers tulpenbollen kunnen uitgraven en we houden duizenden boeketjes tulpen achter de hand. Dat zal 10.000 euro kosten, maar we willen de pret niet bederven. Het evenement vervroegen is uitgesloten, zegt Geeraerts. "De voorbereidingen nemen een jaar in beslag."

15.000 bezoekers

Voor de Tulpenpluk van dit jaar zijn in het najaar van 2016 ongeveer 160.000 tulpenbollen machinaal geplant op 18 rijen, die elk zo'n 200 meter lang zijn. Op paasmaandag, van 10 tot 18 uur, mag elke bezoeker een gratis bosje tulpen komen plukken. Het tulpenveld verhuisde dit jaar naar een terrein nabij de beukencollectie van de Berendrechtse Bomenbank aan de Antwerpsebaan. Zowel in 2013 als in 2015 daagden maar liefst 15.000 bezoekers op.


De traditie van de Tulpenpluk ontstond in 2013. Toen was het precies 450 jaar geleden dat de eerste tulpenbollen via de Antwerpse haven in West-Europa aankwamen. (FSE)