Vlaams Belang-verkozene helpt N-VA en CD&V aan meerderheid in Antwerps district

Na maanden onderhandelen konden de partijvoorzitters Rudi Sempels (N-VA) en Marcel Paardekam (CD&V) een coalitie afsluiten.
RV Na maanden onderhandelen konden de partijvoorzitters Rudi Sempels (N-VA) en Marcel Paardekam (CD&V) een coalitie afsluiten.
An Van Uffelen, verkozen op de Vlaams Belang-lijst in het Antwerpse district BeZaLi (Berendrecht-Zandvliet-Lillo), helpt als onafhankelijke de coalitie van N-VA en CD&V aan een meerderheid. 

“Ik krijg geen schepenmandaat, maar zal wel aanwezig zijn bij de besprekingen van het districtscollege”, zegt Van Uffelen. Ze was op 14 oktober een van de vier Vlaams Belang-verkozenen in BeZaLi.

Ophef

Gisterennamiddag klonk het nog dat het Vlaams Belang voor haar dé partij blijft. Dat doet uitschijnen dat ze alleen als onafhankelijke zal zetelen om ervoor te zorgen dat N-VA en CD&V het cordon sanitaire niet moeten verbreken om met haar samen te werken in het kleine polderdistrict. “Maar door mee in dit bestuur te stappen denk ik meer te kunnen verwezenlijken voor de polder. Met dit bestuur kunnen we meer nadruk leggen op het Vlaamse karakter en op het poldergevoel”, zei ze. 

Nadat er bij N-VA en CD&V ophef was ontstaan, stuurde Van Uffelen een mail naar de GVA-redactie. “Ik ontken formeel dat ik dit zo gezegd heb. Vlaams Belang is voor mij niet dé partij. Anders was ik er wel blijven zitten.” 

Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter is alvast in de wolken met de ontwikkelingen. 

Gealarmeerd

N-VA Antwerpen onderzoekt de zaak en het nationaal bestuur van CD&V is gealarmeerd. CD&V Antwerpen zal “de nodige gesprekken voeren om meer duidelijkheid te krijgen” over de situatie, zegt Antwerps CD&V-lijsttrekker Kris Peeters. “Wij hebben altijd gezegd niet te zullen samenwerken met extreme partijen”, laat hij weten in een reactie. “Niet in de stad, niet in de districten.”

Wij hebben altijd gezegd niet te zullen samenwerken met extreme partijen. Niet in de stad, niet in de districten

Antwerps CD&V-lijsttrekker Kris Peeters

Moeilijke kaarten

De kaarten in het polderdistrict lagen heel moeilijk. Van de 15 te verdelen zetels behaalde de N-VA er 6, de nieuwe beweging PRO2040, met vooral uittredende sp.a-mandatarissen, veroverde 4 zetels, het Vlaams Belang eveneens 4 zetels, en de CD&V behaalde 1 zetel. 

Om een meerderheid te behalen moet de nieuwe bestuursploeg over minimum 8 zetels beschikken. Na verkennende gesprekken met alle betrokken partijen was het de intentie van N-VA, als grootste partij, om verder te praten met PRO2040 en CD&V. Maar een tripartiete met PRO2040 zat er uiteindelijk niet in. 

Oplossing

“De oplossing kwam er via raadslid An Van Uffelen, die om persoonlijke redenen met haar partij (Vlaams Belang) brak en zich zonder bijkomende voorwaarden achter het project van N-VA en CD&V kon scharen”, zeggen N-VA-voorzitter Rudi Sempels en zijn collega van CD&V, Marcel Paardekam.

An Van Uffelen brak om persoonlijke redenen met haar partij (VB) en kon zich zonder bijkomende voorwaarden achter het project van N-VA en CD&V scharen

Rudi Sempels (N-VA) en Marcel Paardekam (CD&V)

De nieuwe bestuursploeg zal geleid worden door Sempels, Carl Geeraerts, en Pascale De Langhe namens N-VA Polder, en Sandra Suykerbuyk namens CD&V. De voordrachtsakte voor de districtsschepenen is ondertussen ondertekend. Welke bevoegdheden de respectieve districtsschepenen zullen opnemen, wordt later beslist.
38 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Herman Scheys

  Het 'cordon' is de levensverzekering voor de doodbloedende linkse partijen. En BDW die zegt dat een stem voor het VB een stem voor de socialisten is... Haha, een stem voor NVA blijkt nu juist een stem voor links te zijn, in Antwerpen alleszins...

 • Guido Volkaerts

  Het is vooral "ondemocratisch" om als een Judas de stemmen mee te pikken die je mede dankzij de steun en gedachtengoed van een partij vergaard hebt. Hier én in Ninove is er maar één democratische mogelijkheid: Herverkiezingen. Hier zijn het vooral anti-stemmen en ik vrees dat als zij als onafhankelijke opkomt zij nog amper 20% van haar behaalde stem behoud...

 • Frank Van Driessche

  Gaat die zever van het cordon nu eindelijk eens ophouden? Deze regel is enkel gemaakt om de trado's aan de macht te houden . Laat nu eindelijk de democratie in België eens spreken! Het is niet omdat den Jos vind dat het cordon democratisch is dat de bevolking dit ook moet vinden. Er zijn veel meer politiekers van traditionele partijen die wat op hun kerfstok hebben dan dat er politiekers zijn bij het VB.

 • Geert Verschelde

  Ik ben geen VB-lid of VB-stemmer, maar een cordon tegen om het even wie is politiek-racisme. Wie bij verkiezingen mag lijsten indienen, of op een lijst staan, is per definitie waard om mee te besturen, anders mocht die lijst niet opkomen of die persoon niet op een lijst staan.

 • Jose Van Hauwaert

  @Marc Camp. En waar kwamen de Vb kiezers vandaan denkt u? Dat waren mensen die ontevreden waren bij de liberalen, christenen en de sossen, en die met hun stem op het Vb hun ongenoegen toonden. De N-VA bracht hen wat ze zochten, centrum rechts. Het cordon bestaat niet meer sedert 2006, maar men kan niemand verplichten van met een onwillige vijand samen te werken, dat is democratie, dus een coalitie vormen met gelijkgestemden.