Uniform inhaalverbod op komst voor vrachtwagens op Havenweg tussen Ekeren en Nederlandse grens

Er komt een uniform inhaalverbod voor vrachtwagens op de Havenweg tussen Ekeren en de Nederlandse grens.
RV Er komt een uniform inhaalverbod voor vrachtwagens op de Havenweg tussen Ekeren en de Nederlandse grens.
Na een vraag van het districtsbestuur van Berendrecht, Zandvliet en Lillo liet Vlaams minister voor Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) weten dat hij voorstander is van een uniform en streng inhaalverbod voor vrachtwagens op de Havenweg (A12), tussen Ekeren en de Nederlandse grens. Momenteel mogen vrachtwagens er op het laatste gedeelte wél inhalen tussen 10 en 15 uur.

Op de A12 tussen Ekeren en Antwerpen Haven geldt tussen 5 en 20 uur een inhaalverbod voor vrachtwagens. Vanaf Haven tot de Nederlandse grens is er echter een tolerantere regeling. Met verschillende brieven aan het stadsbestuur, adviezen, en tussenkomsten bij Vlaams minister voor Mobiliteit Ben Weyts ijvert het district al lang voor een uniforme regeling. 

“Minister Weyts liet ons weten dat hij het Agentschap Wegen en Verkeer heeft voorgesteld om op de A12 tussen Ekeren en de Nederlandse grens een uniform inhaalverbod op te leggen voor vrachtwagens” zegt Marc Maes, communicatieverantwoordelijke van N-VA Polder. 

Onduidelijk

“Begin dit jaar paste de federale regering het algemeen inhaalverbod voor vrachtwagens op wegen met telkens twee keer twee rijvakken aan. Ook het inhaalverbod op de A12 (Havenweg) valt onder de nieuwe regeling, behalve bij regenweer, want dan blijft inhalen voor vrachtwagens niet toegelaten. Op het gedeelte van Ekeren tot knooppunt Antwerpen Haven geldt een inhaalverbod van 5 tot 20u. Verderop, van Antwerpen Haven tot aan de Nederlandse grens, mogen vrachtwagens wel inhalen tussen 10 en 15u. Dat zorgt voor veel verwarring bij truckers en die onduidelijkheid kan zorgen voor onveilige situaties.”

Veiligheid prioritair

De recente beslissing van de federale regering viel dus niet in goede aarde bij het districtsbestuur. “In ons nieuwe bestuursakkoord zijn veiligheid en mobiliteit van onze inwoners prioritair. In een brief aan provinciegouverneur Berx vroegen we eerder dit jaar al om het inhaalverbod voor vrachtwagens zonder tijdsbeperking en een effectief handhavingsbeleid met vergrote pakkans in te voeren over het volledige traject Ekeren-Nederlandse grens. Bovendien mogen we in de toekomst nog heel wat extra verkeer verwachten”, zegt districtsschepen Rudi Sempels (N-VA). 

“Het geplande Haventracé Noord, een onderdeel van de Oosterweelverbinding, en de te verwachte toename van het vrachtverkeer via de A4 Rotterdam maakt zo’n uniforme regeling meer dan noodzakelijk. Het probleem werd ook aangehaald op zittingen van de Vervoersregio en de talrijke werkbanken Haventracé. We zijn dan ook tevreden dat er binnenkort een uniform inhaalverbod voor vrachtwagens zal komen op heel het traject van de Havenweg tussen Ekeren en de Nederlandse grens.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Erik bernard

    Geweldig, dit werd hoog tijd, één vrachtwagen rijdt 90 Km/uur een andere steekt deze voorbij tegen 92 km/uur, resultaat kleine file van 12 auto's die moeten wachten om voorbij te steken...