Polderfiguur Grote Klos leeft verder in streekbier

De eerste flesjes van het nieuwe streekbier Grote Klos werden geproefd en goed bevonden.
Alfons Schryvers De eerste flesjes van het nieuwe streekbier Grote Klos werden geproefd en goed bevonden.
In Lillo is een nieuw streekbier gelanceerd onder de naam ‘Grote Klos’. De naam verwijst naar een polderfiguur die rond 1900 voor heel wat ophef zorgde in de polderstreek.

Enkele jaren geleden rijpte het idee bij enkele bestuursleden van het Poldermuseum in Lillo om de bezoekers een streekbier aan te bieden. De koppen werden bij elkaar gestoken en samen met Carl Theunis, van de ambachtelijke brouwerij CyDraLe, werd het bier ‘Grote Klos’ geboren.

“De Grote Klos die rond 1900 leefde, kreeg zijn bijnaam omdat hij klosjes garen aan de man bracht maar in Zandvliet en ver daarbuiten was hij bekend als duiveluitdrijver en genezer van alle kwaaltjes. Daarvoor gebruikte hij een eigen gebed en een kruidenmengsel. Zijn reputatie leek ons een geweldige naam voor ons nieuw bier”, zegt Gert Simons secretaris van het Poldermuseum. Als basis voor het nieuwe bier gebruikte brouwer Carl Theunis een origineel kruidenrecept dat aan de Grote Klos werd toegeschreven. “Ik heb er alle, niet zo gezonde kruiden, uitgeworpen en het recept aangevuld met andere kruiden. Resultaat is een mengeling van ruwe berk, grote brandnetel, duizendguldenkruid, duivelsklauw, grote engelwortel, heermoes, echte kamille, maretak en echte salie. Deze ingrediënten zorgden voor een blonde trippel, met 11% alcohol, uniek in zijn soort.”

Het bier is momenteel enkel verkrijgbaar in het Poldermuseum en een flesje van 33 centiliter kost 2,5 euro. De opbrengst wordt gebruikt om de werking van het Poldermuseum verder uit te bouwen. Momenteel lopen er ook gesprekken met de plaatselijke horeca om het bier er eveneens aan te bieden.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.