Iedereen kan vanaf 15 juni stukje windmolen kopen dankzij ‘Wind voor A’

Zowel Vlaams minister Koen Van den Heuvel als havenschepen Annick De Ridder waren aanwezig bij de voorstelling van ‘Wind voor A’.
Alfons Schryvers Zowel Vlaams minister Koen Van den Heuvel als havenschepen Annick De Ridder waren aanwezig bij de voorstelling van ‘Wind voor A’.
Via de nieuwe coöperatieve vennootschap ‘Wind voor A’ kunnen burgers vanaf 15 juni eigenaar worden van een stukje windmolen. Het gaat om een intiatief van de Vlaamse Ecologie Energie Milieu Onderneming (Vleemo). Het bedrijf investeert de komende jaren 40 miljoen in de bouw van nieuwe windmolens in het Antwerpse havengebied.

Ondertussen staan in het Antwerpse havengebied al 51 windmolens, waarvan 30 op de rechteroever en 21 op de linkeroever. Samen goed voor een investering van ongeveer 250 miljoen euro. Binnenkort komen en nog acht bij en op lange termijn zelfs een 50-tal. 

“Hiervoor kunnen burgers mee participeren. Het principe om mee te investeren is er gekomen op vraag van de burgers zelf. Daarom hebben we de coöperatieve ‘Wind voor A’ opgericht. Niet enkel bewoners uit de onmiddellijke omgeving, maar iedereen, kan toetreden tot de coöperatie. Om fiscale reden is de maximale inbreng beperkt tot 3.000 euro. Leden van de coöperatie kunnen rekenen op een gegarandeerd jaarlijks dividend dat zal bepaald worden door de algemene vergadering. Bedoeling is 4,65 miljoen euro op te halen. Bij groot succes zal er gewerkt worden met een wachtlijst.”

Sociaal draagvlak

Volgens havenschepen Annick De Ridder (N-VA) past de burgerparticipatie perfect in de plannen om de haven duurzamer te maken. “We doen al aan warmterecuperatie en er staan al 42 installaties voor walstroom. In de toekomst zullen ook grote zeeschepen kunnen gebruik maken van walstroom, wat een primeur is. Met de projecten van Vleemo zetten we ook in op windenergie. Het oprichten van een coöperatieve maatschappij zal zeker een bijdrage zijn om het sociaal draagvlak rond windmolens te vergroten.” 

Vlaams minister van Omgeving Koen Van den Heuvel (CD&V) is eveneens tevreden met het initiatief. “De uitstoot verminderen is een verantwoordelijkheid van iedereen, zowel burgers als industrie. Als we er niet in slagen om bijkomende windmolens te plaatsen zullen de doelstellingen op het vlak van uitstoot van broeikasgassen nooit gehaald worden.” 

Jaren aanslepen

Een groot probleem voor het bouwen van windmolens, zelfs binnen het industriegebied van de Antwerpse haven, blijft de vergunningsprocedure. Die kan soms jaren aanslepen. “Dat verbeteren moet een uitdaging zijn voor de volgende Vlaamse regering”. Het zal geen gemakkelijke opgave zijn want de evolutie van windmolens blijft gestaag groeien. Ze worden steeds groten en leveren meer energie. 

 Info over de burgerparticipatie via www.vleemo.be

De windmolens van Vleemo zijn een vertrouwd gezicht in de haven
Alfons Schryvers De windmolens van Vleemo zijn een vertrouwd gezicht in de haven3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Johan Deceuninck

    Als ik het woord "coöperative venootschap" lees, dan is mijn goesting al snel over. Ben nog vragen partij bij die andere coöperative....ge weet wel!!

  • karin seberechts

    Ze mogen gerust eentje komen zetten bij

  • Herman Leurs

    Dat er windmolens zijn en moeten bijkomen kan misschien wel nodig zijn, alhoewel... Maar misschien moet men toch ook eens een soort "grens" kunnen trekken tussen het gebied waar die molens dan zijn of komen èn de plaatsen waar de mensen nu wonen. Zodat ook natuur, landbouw en recreatie nog kunnen voortbestaan, alsook rust en vrede voor de mensen wiens eigendom aan dat gebied grenzen, zonder al die draaiende slagschaduwveroorzakende wieken en de bijhorende geluidsoverlast ?