Busje komt zo? Vertrouw er niet op!

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN BERENDRECHT-ZANDVLIET-LILLO

Een vrouw kijkt de dienstregeling na in een bushokje. Die blijkt al te vaak niet te betrouwen.
Alfons Schryvers Een vrouw kijkt de dienstregeling na in een bushokje. Die blijkt al te vaak niet te betrouwen.
In de polderdorpen Berendrecht, Zandvliet en Lillo rijden er tijdens het weekend en 's avonds veel te weinig bussen zodat jongeren zonder wagen zelfs niet tot in de buurgemeenten geraken. De dienstregeling is bovendien onbetrouwbaar.

"Het naleven van de uurregeling blijft een probleem", zegt Carl Geeraerts (N-VA). "Dat hebben we al talloze keren aangeklaagd bij De Lijn. Er zijn voldoende snelbussen op het spitsuur. Tot voor de zomer werd de dienst verzekerd met een gelede bus. Hierdoor waren er voldoende plaatsen, niettegenstaande er heel af en toe iemand moest rechtstaan. Nu wordt deze dienst verzekerd met een enkele bus, en moeten er elke dag mensen rechtstaan. Deze bus rijdt over de A12 en dan is het niet verantwoord dat mensen rechtstaan. In het weekeinde zijn de verbindingen iets minder goed. Op zondag bijvoorbeeld is er maar één bus per uur. N-VA pleit voor de herinvoering van gelede bussen op alle snellijnen tijdens de spits en twee bussen per uur op zondag."


"Meer discipline van De Lijn en een realistisch uurschema kunnen veel problemen oplossen", zegt Steve Van Broeckhoven (Vlaams Belang). "Bovendien hebben wij momenteel geen rechtstreekse verbinding van en naar een ziekenhuis. Reizigers moeten onderweg overstappen, wat leidt tot een daguitstap om iemand te bezoeken in de kliniek. Of erger nog: wanneer men zelf op afspraak moet in het ziekenhuis, is het rekenen en puzzelen om tijdig op de afspraak aanwezig te zijn. Een rechtstreekse verbinding is voor ons een absolute prioriteit. De Lijn zou minstens één keer per jaar een folder met verbindingen kunnen bussen bij alle inwoners. Veel mensen hebben immers geen pc om online info te zoeken." (FSE)