170.000 tulpen wachten om geplukt te worden

Elke bezoeker mag gratis tien tulpen plukken.
Alfons Schryvers Elke bezoeker mag gratis tien tulpen plukken.

Op paasmaandag 22 april vindt de tulpenpluk in Berendrecht plaats. In het najaar gingen 170.000 tulpenbollen in verschillende kleuren en soorten in de grond op het tulpenveld aan het Booswegske. De tulpen, die volgroeid zullen zijn tegen het voorjaar 2019, werden in de beukencollectie van de Bomenbank aangeplant.

Het kiezen van een exacte datum voor de tulpenpluk is geen sinecure. Het is telkens gokken dat de weergoden het groeien van de tulpen goedgezind zijn. De tulpenbollen mogen immers niet te vroeg, en ook niet te laat, in bloei staan. Bovendien moeten er vooraf heel wat afspraken gemaakt worden om het evenement te kunnen omkaderen. Ook dit jaar zal er een bootverbinding zijn vanuit Antwerpen naar Berendrecht.

Daarnaast zijn er op de dag van de tulpenpluk geleide wandelingen in de omgeving van Berendrecht en verschillende optredens op de evenementenweide. Om de tulpenbollen aan te kopen en te planten betaalt het district 22.000 euro. Tot midden vorige eeuw was de tulpenpluk in de voormalige polderdorpen een bedrijfstak en vond er een kermisgebeuren plaats naar aanleiding van de oogst. Het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo en de stad Antwerpen willen dit erfgoed graag in stand houden en organiseren daarom elke twee jaar een tulpenpluk.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.