Paden van nieuwe Park Brialmont opengesteld voor publiek

Districtsburgemeester Evi Van der Planken plant een van de 280 bomen in Park Brialmont.
RV Districtsburgemeester Evi Van der Planken plant een van de 280 bomen in Park Brialmont.
De twee eerste deelprojecten van Park Brialmont in Berchem, het natuurpark Wolvenberg en de Entree Grotesteenweg, zijn vandaag deels opengesteld voor het publiek. Het district wil zo tegemoetkomen aan de vraag naar groene buitenruimte. Voorlopig zijn enkel de wandelpaden en het voorplein aan de Grotesteenweg open. 

Het masterplan Park Brialmont is de toekomstvisie voor de ontwikkeling van de gebieden De Villegas, Wolvenberg en Brilschans. De stad Antwerpen en het district Berchem willen er één groot ‘groen hart’ van maken dat de delen van Berchem binnen en buiten de Ring met elkaar verbindt, als onderdeel van de Groene Singel.

Wandelpaden en voorplein opengesteld

De afgelopen maanden zijn de laatste grote werken uitgevoerd: er zijn een pad en vlonders aangelegd, de standbeelden met leeuwenkoppen zijn naar hun definitieve plaats verhuisd en er zijn 280 bomen aangeplant. De aannemer is intussen ook bezig met het zaaien van het gras. Om het gras een goede kans te geven om te groeien, mag het nog een hele tijd niet betreden worden. Daarom worden voorlopig enkel de wandelpaden en het voorplein aan de Grotesteenweg opengesteld. Van zodra het gras voldoende sterk is om te betreden, kan het hele park opengesteld worden.

Evi Van der Planken, districtsburgemeester van Berchem, licht toe: “Door de coronamaatregelen blijven we veel vaker binnen. Het is belangrijk voor ons fysieke en mentale welzijn om af en toe eens een frisse neus te kunnen halen. Daarom stellen we nu al de parkpaden van de nieuwe sites van Park Brialmont open. Op die manier winnen we op korte termijn al aan extra groene ruimte om te wandelen. Het is belangrijk dat wandelaars niet op het gras komen en netjes de paden volgen, zodat we het groen alle kansen geven om mooi te groeien.” 

Natuurpark geënt op ecologie en erfgoed

Tussen de Ring en de Singel ligt Wolvenberg, het enige natuurgebied binnen de Ring. Wolvenberg blijft een gebied waar de natuur haar gang kan gaan. Het gebied hiernaast wordt omgevormd tot een nieuw open groen natuurpark, een waardevol natuurlandschap met nieuwe recreatieve open plekken voor iedereen. Ook de erfgoedwaarde van de locatie wordt niet vergeten. Zo krijgen bijvoorbeeld de historische leeuwenkoppen een plaats in het park. Het ontwerp voor het gebied is verder waterbestendig zodat natuurlijke waterinfiltratie en buffering mogelijk zijn. Het geheel vormt een wenselijke aanvulling op het schaarse publiek toegankelijke groen en verbetert de leefbaarheid van heel Berchem in het algemeen.

Meer info over het plan voor Park Brialmont staat op www.agvespa.be