Ook Frieterij verkoopt geen Amerikaanse producten meer

Frituurbaas Leonard Glazema (rechts) in zijn zaak.
Foto Laenen Frituurbaas Leonard Glazema (rechts) in zijn zaak.
In navolging van café Zeezicht heeft ook frituur Frieterij besloten om niet langer Amerikaanse producten te verkopen. Coca Cola wordt Fritz Kola, ketchup halen ze niet langer bij Heinz maar bij een Duitse fabrikant. "We krijgen zowel positieve als negatieve reacties, maar dat mag."

"Ik las 's ochtends in de krant dat café Zeezicht geen Amerikaanse producten meer gaat verkopen, uit protest tegen het beleid van Donald Trump", zegt frituurbaas Leonard Glazema van de Frieterij in de Boomgaardstraat in Berchem. "Ik wist meteen dat ik mee wilde doen, dus heb ik samen met mijn vrouw besloten om voortaan geen Coca Cola meer te verkopen."

Symbolisch

In het aanbod verandert weinig, want Leonard verkoopt in zijn frituur vooral artisanale frieten en zelfbereide snacks. "De ketchup zullen we wel vervangen, want die is van het Amerikaanse merk Heinz. En Fritz Kola vervangt Coca Cola. Ik weet ook wel dat dit maar een druppel op een hete plaat is, maar het is een symbolische daad van verzet."


De meeste klanten hebben er geen problemen mee, maar toch zijn er ook negatieve reacties.

Politiek verzet

"Op onze Facebook-pagina lees je wel wat zure dingen, ja", zegt Leonard. "Mensen zeggen dat het toch niets uitmaakt of verwijten ons dat we het alleen maar doen om aandacht te trekken. Maar ik kan je verzekeren: dit is de allereerste keer in mijn leven dat ik een daad van politiek verzet uitvoer. En ja dat is nodig, want wat ik allemaal hoor en zie van de nieuwe Amerikaanse president maakt me angstig." (PJBA)