Nu ook chemicaliën aan Ferrarisbos?

VIER JAAR NA BOMENKAP VRAAGT ESSERS NIEUWE MILIEUVERGUNNING AAN

Nadat bijna vier jaar geleden de bomen van het Ferrarisbos gekapt werden, is er met het braakliggende stuk grond niets meer gebeurd. Maas Essers heeft nu een nieuwe milieuvergunning aangevraagd voor de uitbreiding met een containerpark, een ondergronds bufferbekken, tot aan de rand van het Ferarisbos. Verontrustend: het is de bedoeling er gevaarlijke chemicaliën op te slaan.

Het onkruid schiet intussen meters hoog zodat het wel opnieuw een bos lijkt. Dat er ooit zoveel ophef was over het Ferarisbos aan de Electronicalaan in Wilrijk is bijna niet te geloven. Vandaag fluiten de vogeltjes er weer en gaat de natuur opnieuw een beetje zijn gang. Toch was het bos, ooit 5,5 hectare, een viertal jaar geleden de achtergrond voor een hetze van jewelste. Milieu-activisten kampeerden er in de bomen, ketende zich vast aan de hekken, terwijl de bulldozers en kettingzagen klaar stonden werd in 2013 1,9 hectare van het bos gekapt omdat het Limburgse transport- en logistiekbedrijf H. Essers - en eigenaar van de grond - er een gebouw op wilde neerpoten. Er rest nu nog 3,6 hectare. Accessoire-keten Veritas wilde er haar nieuwe hoofdzetel maken. Vreemde wending wel: door de te hevige commotie trok Veritas zich terug. Ze zouden wel elders een hoofzetel bouwen. En sindsdien gebeurt er niets met de gekapte grond en houdt Essers halstarrig de lippen stijf over enig plan wat dan ook. Tot nu: ze hebben een milieuvergunningen aangevraagd om zelf uit te breiden. Ze vragen onder meer de aanleg van een containerpark, een ondergronds bufferbekken, gasaansluitingen en de opslag van containers, gestapeld tot vier hoog, met milieugevaarlijke stoffen. Totale verharde grondoppervlakte: 9.225,48 vierkante meter. Niet ìn het bos, maar de uitbreiding zou wel gaan tot vlak bij het bos. Binnen de Antwerpse administratie is voorlopig een ongunstig advies gegeven, voor bepaalde onderdelen in de aanvraag. Onder meer omdat de meeste vermelde afstanden in de aanvragen van Essers vaak meer dan het dubbel van de daadwerkelijke afstand omvat. Zo is de eerste groene bestemming op amper 170 m en niet op 1.199 m, zoals vermeld.

Niet duurzaam

Sp.a Wilrijk en Natuurpunt zitten al van dag één op het dossier en gaan de aanvragen stevig onder de loep te nemen. "Het klopt dat ze niet aan het bos raken, maar ze willen wel weer één van de laatste resterende groene hoeken van Wilrijk verharden. Dat is onzinnig gebruik van openbare ruimte en getuigt niet van een duurzame ontplooing van een bedrijf. Bovendien is het hélemaal niet evident om daar gevaarlijke chemicaliën op te slagen", zegt Johan Peeters, districtsraadslid van sp.a Wilrijk.

Het openbaar onderzoek loopt nog tot 10 oktober, maar sp.a Wilrijk plant een interpellatie op de komende districtsraad en vraagt een unaniem standpunt over het Ferarisbos aan het Antwerpse stadsbetuur. Om wat er nog rest van het zonevreemde ferrarisbos definitief te beschermen.

Sinds het bos vier jaar geleden gekapt werd, is er niets veranderd. Alleen het onkruid staat
Klaas De Scheirder Sinds het bos vier jaar geleden gekapt werd, is er niets veranderd. Alleen het onkruid staat
Actievoerders bezetten 4 jaar geleden het Ferrarisbos.
Klaas De Scheirder Actievoerders bezetten 4 jaar geleden het Ferrarisbos.