Nieuwe lichtregeling in Berchem moet wachttijden voor fietsers verminderen

Het kruispunt van de Arbeidersstraat met de Roderveldlaan
Foto Klaas De Scheirder Het kruispunt van de Arbeidersstraat met de Roderveldlaan
SInds vandaag is de lichtenregeling op het kruispunt Arbeidersstraat - Roderveldlaan in Berchem aangepast, om de wachttijd op de fietsostrade te verminderen. Tot voor kort werd er het ‘vierkant groen’ uitgetest, met té hoge wachttijden voor fietsers tot gevolg.

Met de aanpassing van de lichtenregeling wordt het conflict tussen rechtsafslaand gemotoriseerd verkeer komende van de Posthofbrug naar de Karel Coggestraat en fietsers en voetgangers die de Karel Coggestraat oversteken, wel opnieuw toegelaten. Knipperlichten wijzen automobilisten op het potentieel conflict met overstekende fietsers en voetgangers.

De Roderveldlaan kreeg een extra rijstrook voor auto’s, waardoor het nu mogelijk is om zowel links afslaand, rechtdoorgaand als rechts afslaand verkeer apart groen te geven. Fietsers die parallel rijden met de Roderveldlaan krijgen daardoor samen groen met het autoverkeer, en moeten maximaal 51 seconden wachten.

Detectielussen in het wegdek en drukknoppen voor voetgangers en fietsers die de Posthofbrug oversteken zorgen er bovendien voor dat de nieuwe lichtenregeling rekening houdt met de effectieve verkeersvraag. Op die manier staat niemand onnodig lang voor een rood licht als er geen fietser of voetganger wil oversteken of als er zich geen verkeer aandient op een bepaalde tak.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Albert Hendrix

    Allemaal goed maar heb je al eens gezien hoe lang de auto's voor het rode licht staan van de arbeidersstraat naar de roderveldlaan Rond de spits staat daar een hele file.Hoe langer dat de auto's moeten wachten hoe meer uitstoot en dat een 100 meter van hun beruchte LEZ zone.