Gezin met hond uit brand gered

BEWONERS GEVANGEN OP APPARTEMENT DOOR BRAND IN PASTABAR

De brandweer haalde de bewoners met ladders uit hun appartement op de eerste verdieping, boven pastabar Paparocca.
Marc De Roeck De brandweer haalde de bewoners met ladders uit hun appartement op de eerste verdieping, boven pastabar Paparocca.
Een gezin met twee kinderen en een hond is zondagnacht uit zijn woning in de Statiestraat gered. De onderliggende pastabar vatte vuur waardoor de bewoners niet meer langs de voordeur konden ontsnappen. De brandweer haalde hen met brandladders uit het appartement.

In de nacht van zondag op maandag werd de Statiestraat in Berchem opeens opgeschrikt door een hevige brand in Paparocca Pastabar. Het waren de buurtbewoners die rond vier uur alarm sloegen. "Midden in de nacht schrok mijn vrouw opeens wakker door het geluid van springend glas", zegt de nog steeds geëmotioneerde buurman van de pastabar. "We zijn onmiddellijk in actie geschoten en hebben de brandweer gebeld. Toen we op straat gingen kijken, zagen we dat het gezin dat boven het restaurant woont, uit de ramen hing om lucht te happen."

De schade in de pastabar is groot.
Marc De Roeck De schade in de pastabar is groot.

Onbewoonbaar

De politie was als eerste ter plaatse maar het was nog wachten tot de brandweer arriveerde om het gezin uit het brandende pand te redden. Omdat de benedenverdieping in lichterlaaie stond, moest de brandweer de familie via brandladders uit hun appartement redden. De vader, moeder en twee kinderen van het gezin werden met lichte rookintoxicatie naar het Universitair Ziekenhuis gebracht. Ook de hond kon uit de rook gered worden. Volgens de uitbater van de supermarkt aan de andere kant van de straat gaat het om een gezin uit Polen dat nog niet lang in het appartement woont. Gezien heel het gebouw onbewoonbaar is verklaard, moeten zij ergens anders terecht voor onderdak.


"Ook ons appartement heeft schade opgelopen", vertelt de buurman van de pastabar verder. "Omdat de brandweer niet door de vitrine van het restaurant naar binnen kon, hebben ze het vuur langs achteren bestreden via onze woning. Vanaf ons dak kon de brandweer de brandhaard rechtstreeks blussen. Dat heeft niet lang geduurd, maar wij zitten nu wel met roet-,rook- en waterschade. Dat is uiteraard niets vergeleken met de schade bij de buren. Hopelijk vinden het gezin, de zaakvoerder en de eigenaar van het gebouw snel een oplossing."

Keuken

Volgens de lokale politie van Antwerpen wijst alles in de richting van een accidentele brand. De oorzaak is mogelijk een kortsluiting die zich voordeed in de keuken van de pastabar, achteraan het gebouw. De vaststellingen van het labo moeten daar uitsluitsel over bieden.