Fruithoflaan krijgt make-over

De Fruithoflaan in Berchem krijgt dit najaar een grondige make-over. De straat krijgt onder meer een dubbelrichtingfietspad dat tussen de bomen op de middenberm slingert.

De Fruithoflaan vormt een belangrijke schakel in de districtenfietsroute. In het definitieve ontwerp vormt het nieuwe fietspad dan ook de meest ingrijpende verandering. Het zal overal minstens 2,5 meter breed zijn. Een andere grote aanpassing komt er ter hoogte van de Grotesteenweg. De uitstroom naar de Grotesteenweg verloopt nu via twee stroken. Het district kreeg veel klachten van bewoners over de problematische doorstroom van het verkeer. Daarom komen er in het definitieve ontwerp drie stroken.


Voor de zwakke weggebruiker wordt de Fruithoflaan een pak veiliger, omdat alle kruispunten die niet geregeld worden met verkeerslichten een gelijkgrondse oversteek krijgen. Voetgangers moeten dus niet meer de drempels af en op, want de kruispunten worden verhoogd. Zo komt er meteen ook een fysieke barrière die de zone 30 van de zijstraten markeert ten opzichte van de zone 50 van de Fruithoflaan zelf. Ook voor de gebruikers van het openbaar vervoer is er goed nieuws, want alle bushaltes blijven behouden en krijgen bushokjes en verhoogde busopstappen. De parkeerbalans, net als het aantal Velostations, blijft nagenoeg gelijk. De werken tarten in november en zouden in maart 2018 klaar zijn. (SCA)