Doodrijder stuurt opnieuw kat naar politierechtbank

Een 25-jarige man uit Middelkerke is voor de derde keer niet komen opdagen in de politierechtbank om zich te verdedigen voor de dood van een 65-jarige man uit Berchem. "We hadden gehoopt dat hij eindelijk eens zijn gezicht zou laten zien", zegt de advocaat van de nabestaanden.

Opnieuw geen spoor van Matthias V. (25) uit Middelkerke gisterochtend in de Brugse politierechtbank in beroep. "Het is al de derde keer dat mijnheer zijn kat stuurt. Hij heeft acht jaar zijn rijbewijs en in die tijd beging hij negen zware overtredingen", sprak de advocaat van de familie van Robert Henderick (65) uit Berchem, het dodelijke slachtoffer.


De man verliet op 13 juli 2012 met zijn Toyota Yaris de E40 vanuit Brugge. Hij wilde aan het einde van de afrit links de Diksmuidestraat opdraaien, richting Slijpe. De man stak over, maar leek te twijfelen en vertraagde op de middenstrook. Beklaagde Mathias V. uit Middelkerke probeerde de Toyota met zijn bestelwagen nog te ontwijken, maar een klap was onvermijdelijk. Een MUG-helikopter bracht de zestiger, met zware schedelfractuur, nog naar het ziekenhuis, maar daar overleed hij enkele uren later.

Twee jaar rijverbod

Uit het verslag van de verkeersdeskundige bleek V. aan een snelheid van 90 à 95 kilometer per uur te rijden, waar 70 was toegelaten. De twintiger moest zich vorig jaar al verantwoorden voor de politierechtbank, maar liet toen verstek gaan. De politierechter veroordeelde hem tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden, een geldboete van 2.100 euro en een rijverbod van twee jaar. De man tekende daarop verzet aan, maar stuurde enkel zijn advocaat. Eerder dit jaar werd zijn zware straf bevestigd. V. legde zich opnieuw niet neer bij het vonnis en tekende ook nu beroep aan. Ook gisteren was er geen spoor van de bestuurder. "Het slachtoffer dwarste de voorrangsweg en volgens getuigen was mijn cliënt zichtbaar. Ik vraag dan ook de vrijspraak of gedeelde aansprakelijkheid", pleitte zijn advocaat. "Die man reed te snel. Had hij trager gereden, dan had de botsing vermeden kunnen worden", haalde de advocaat van de nabestaanden nog aan. Vonnis op 16 september. (TRG)