Afscheid van radiolegende Jef Lambrecht

In de Sint-Pauluskerk werd zaterdag afscheid genomen van Jef Lambrecht. De voormalige VRT-journalist overleed vorige week aan kanker. Hij werd 68 jaar. Meer dan 600 mensen woonden de plechtigheid bij, waaronder ex-collega's zoals Paul Jambers, Guy Mortier en Yves Desmet.

Ook kunstenaar Luc Tuymans, zanger Helmut Lotti, actrices Marleen Merckx en Reinhilde Decleir en politici Karel De Gucht en Yasmine Kherbache kwamen afscheid nemen. Lambrechts goede vriend Geert van Istendael nam tijdens de uitvaart het woord. Hij haalde herinneringen op uit hun studententijd in Leuven. In 1978 namen ze samen deel aan het journalistenexamen bij de VRT. "We slaagden, samen met Martine Tanghe en Paul Jambers, en mochten meteen aan de slag . Jef koos voor radio. Het duurde niet lang voor luisteraars en collega's merkten dat hij een uitzonderlijk radiostem had. Een stem van rust en objectiviteit. Zijn prachtige Nederlands kwam dan pas goed tot zijn recht."

Stil lef

Sinds de eerste Golfoorlog was Lambrecht gefascineerd door het Midden-Oosten. Als verslaggever trok hij onder meer naar Iran en Afghanistan. Lambrecht had 'stil lef', zoals van Istendael het noemde. "Hij was niet bang om controleposten te verschalken om zo met de kleine mensen te kunnen praten die bedolven werden onder het grote geweld." (SCA)