60% meer Antwerpenaars in schuldbemiddeling

De armoede in Antwerpen stijgt, zo blijkt uit de cijfers van het Antwerpse OCMW. Het aantal Antwerpenaren dat in het tweede kwartaal van 2016 een beroep deed op schuldbemiddeling is zelfs met 60% gestegen in vergelijking met dezelfde periode in 2015, tot meer dan 1.000 mensen.

"De armoedebarometers in Antwerpen gaan in het rood", zegt Johan Peeters (sp.a). "Die tendens wordt bevestigd door het steeds groter aantal mensen dat de schuldenberg niet meer de baas kan en beroep moet doen op schuldbemiddeling of het aantal mensen dat effectief werd afgesloten van de nutsvoorzieningen. Elke dag melden er zich bij het OCMW 6 nieuwe klanten, dat is ongezien. In de periode 2013-2016 zijn er 1.897 dossiers leefloonklanten bijgekomen te Antwerpen, dat is een aangroei van maar liefst 38.5%/."

Eenmalige tussenkomst

Voor schepen van Sociale Zaken en OCMW Fons Duchateau bedient de oppositie zich van eenduidige wiskunde. "De oppositie focust enkel op het aantal nieuwe dossiers in schuldbemiddeling waar het vaak om eenmalig tussenkomsten gaat. Die stijging is integendeel een pluim voor onze diensten. Het beleid heeft namelijk als prioriteit mensen sneller naar schuldbemiddeling te begeleiden om erger te voorkomen. Deze cijfers in combinatie met de daling van het aantal dossiers in de 'permantente' begeleiding, bewijzen dat die aanpak loont."

Vluchtelingen

Dat het aantal leefloners stijgt, heeft volgens Duchateau vooral te maken met de grote instroom van vluchtelingen. "En wat de afsluitcijfers voor nutsvoorzieningen betreft, vergeet Peeters te vermelden dat de stijging na de winter alles te maken heeft met het feit dat in de winter geen afsluitingen van gas gebeuren, een stijging in het voorjaar is dan ook logisch."

Peeters benadrukt dat er ook 999 nieuwe dossiers van niet-asielzoekers met een leefloon zijn bijgekomen. "De cijfers zijn wat ze zijn. Ook de gestegen vraag bij voedselbedelingen van Moeders voor Moeders maken duidelijk dat de armoede omhoog gaat in onze stad". (DILA)