"We leveren voortaan maaltijden aan huis"

DELICATESSENZAAK BOUSEZ SLUIT WINKEL NA 60 JAAR

De vestiging van Bousez aan de Grote Steenweg.
Foto Laenen De vestiging van Bousez aan de Grote Steenweg.
Na de feestdagen trekt delicatessenzaak Bousez definitief de deur toe. De gekende zaak in Berchem bestaat precies zestig jaar. De huidige eigenaar, Emmanuel Stuer, staat er al twintig jaar achter de toog. "Met pijn in het hart, maar we gaan ons focussen op catering." De levering aan huis van bereide maaltijden zal gebeuren onder de naam 'Het Dagelijksbord'.

De zaak ziet er binnenin eigenlijk spliksplinternieuw uit, niet lang geleden is er nog geïnvesteerd in een frissere look. Toch besliste eigenaar Emmanuel Stuer (39) voor een ander avontuur te kiezen. "Technisch en financieel gezien zouden we de zaak nog kunnen voortzetten. Gecombineerd met onze traiteurzaak 'Het Dagelijksbord', maar willen we dat eigenlijk nog wel? We werken hier keihard, maar met de terugloop van het aantal klanten sinds twee jaar wordt het steeds moeilijker om die motivatie te vinden."


Daarom besliste de eigenaars de deuren te sluiten. "We zijn niet over één nacht ijs gegaan, het was een heel moeilijk beslissing. Mijn grootoom is de zaak gestart in 1957, we zijn dus exact zestig jaar oud. Mijn ouders namen de zaak over in 1973 en ik sta hier zelf achter de toog sinds 1998. Mijn moeder, ondertussen 81 jaar, loopt hier nog geregeld binnen om te zien of alles in orde is. Het is geen gemakkelijke beslissing geweest, het ligt ook wel gevoelig."


De delicatessenzaak kent al enkele jaren moeilijkheden. "Sowieso zijn de parkeerdruk en de mobiliteit in Antwerpen een echte ramp geweest. Vroeger hadden wij klanten tot in Brasschaat en Ekeren, maar die durven nu niet meer komen. Ze zijn tien minuten ofwel uren onderweg. Wie neemt dat risico nog? Daarbij zitten wij hier op de Grote Steenweg tussen twee betalende parkeerzones, Mortsel en de Antwerpen. Dat maakt dat veel mensen hier hun wagen gratis achterlaten en met de tram verder gaan. De parkeerdruk is echt hoog geworden. Bovendien is een delicatessenzaak een moeilijk segment. Mensen zoeken iets anders of gaan voor het gemak naar de supermarkt. De vaste klanten komen nog wel, maar niet wekelijks."

Naam verdwijnt

Ook als straks een overnemer zich bekend maakt, wil Stuer de zaak niet overlaten. "Ik wil dat de naam 'Bousez' hier eindigt. Het is een gekend begrip, zeker in de buurt, ik zou niet willen dat er een overnemer komt en de naam zou gebruiken en misbruiken terwijl de zaak niet meer in onze familie zit. We hebben iets mooi opgebouwd en dat willen we niet zomaar kapot zien gaan. Het pand zullen we verkopen, maar de naam Bousez verdwijnt."


Omdat het gerucht zich al verspreidde in de buurt en er veel verontwaardiging klonk, houdt Bousez nog wel stand tot en met de feestdagen. "Iedereen wilde plots nog bestellingen doorgeven voor de feestdagen, daarom we doen nog even door. Daarna is het gedaan en we zullen ons focussen op een nieuw project, namelijk onze catering 'Het Dagelijksbord'. We willen lekkere bereide maaltijden aan huis leveren. Een beetje zoals Hello Fresh, maar dan al klaargemaakt."


Meer info is te vinden op de website www.dagelijksbord.be.