"Sp.a wil scoren bij allochtonen"

TOM MEEUWS WIL MET ONDER MEER KARIM BACHAR AFDELING BESTUREN

De Antwerpse sp.a kiest nu zaterdag een nieuwe voorzitter. In zijn team stelt enige kandidaat Tom Meeuws ook gemeenteraadslid Karim Bachar, OCMW-raadslid Johan Peeters en de vrij onbekende militante Annemie Verbeiren op. Tekens aan de wand dat de sp.a bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 vooral wil inzetten op haar sociale thema's en de harten van de allochtone kiezers wil heroveren.

De leden van sp.a stad Antwerpen kiezen aanstaande zaterdag een nieuw partijbestuur. Er heeft zich slechts één ploeg kandidaat gesteld: Tom Meeuws (voorzitter), Annemie Verbeiren (ondervoorzitter), Karim Bachar (ondervoorzitter) en Johan Peeters (secretaris). Toch belooft het zaterdag spannend te worden voor Meeuws. Met de stemming kan de sp.a-achterban immers duidelijk maken of ze hem als de geknipte uitdager van burgemeester Bart De Wever (N-VA) ziet, bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.

Verdeeldheid

"Als hij 70 procent haalt, wordt Meeuws wel voorzitter, maar het zou geen goed resultaat zijn", zegt politicoloog Dave Sinardet. "De nieuwe voorzitter moet immers vooral een einde maken aan de interne verdeeldheid en ruzies waarmee de sp.a de afgelopen twee jaar al te vaak de nieuwskolommen haalde."

De kandidatuur van gemeenteraadslid Karim Bachar als ondervoorzitter duidt volgens Sinardet aan dat de sp.a wil scoren bij de allochtone achterban.

Hoofddoekenverbod

Bachar draait al lang mee in de gemeentepolitiek, is populair als voetballer en heeft veel aanhang in de Marokkaanse gemeenschap. "In 2018 zal de allochtone kiezer een uiterst belangrijke rol spelen in de gemeenteraadsverkiezingen. Nagenoeg alle partijen, zelfs de N-VA tot op bepaalde hoogte, zullen in die vijver gaan vissen" zegt politicoloog Dave Sinardet. "De invoering van het hoofddoekenverbod in 2006 voor loketambtenaren door Patrick Janssens heeft de sp.a veel 'allochtone' stemmen gekost. Vooral de PVDA profiteerde daarvan bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012. Met Meeuws, die zich soepel opstelt tegenover onverdoofd slachten, en het uitspelen van Bachar probeert sp.a de vertroebelde relatie met de allochtone kiezers nu te herstellen."

Karim Bachar behaalde bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen vanop de vijfde plaats van de stadslijst (sp.a met CD&V) 2.790 voorkeurstemmen. Dat zijn er 397 meer dan huidig sp.a fractieleidster Kathleen Van Brempt die eerder al aangaf haar focus op Europa te willen leggen omdat ze niet genoeg gewicht in de schaal kan werpen tegenover een stemmenkanon als De Wever.

Koffie van de Aldi

Met OCMW-raadslid Johan Peeters en Annemie Verbeiren trekt sp.a de klassiek 'sociale' kaart. Politiek mag Verbeiren dan geen zwaargewicht zijn (een tiende plek en 1.375 voorkeurstemmen op de sp.a lijst voor het Vlaams Parlement in 2014), Verbeiren trok in april wel veel media-aandacht door Kris Peeters in een op sociale media fel gedeelde open brief openlijk de mantel uit te vegen. De alleenstaande moeder die naar eigen zeggen "moeite heeft om de eindjes aan elkaar te knopen", verslikte zich in haar koffie - 'van de Aldi!' - toen ze minister Kris Peeters (CD&V) hoorde zeggen dat iedereen 'boven zijn stand' leefde. Een boodschap die toen op applaus kon rekenen bij 27.000 Facebookers.

Meeuws is ook de man van de progressieve 'vereniging over de partijgrenzen' heen. Als hij zaterdag het vertrouwen krijgt, kan hij zich op de volgende uitdaging storten: een gezamenlijke progressieve kartellijst met Groen op poten zetten.

Johan Peeters.
Laenen Johan Peeters.
Annemie Verbeiren.
Bob Van Mol Annemie Verbeiren.
Karim Bachar.
BELGA Karim Bachar.
Tom Meeuws.
Klaas De Scheirder Tom Meeuws.