"Parijs-Roubaix is voor mietjes"

Wim Marivoet en Ivan Opdebeek aan de slecht aangelegde Guldenvliesstraat. Vooral de combinatie van kasseien en tramsporen vinden ze gevaarlijk.
Foto Laenen Wim Marivoet en Ivan Opdebeek aan de slecht aangelegde Guldenvliesstraat. Vooral de combinatie van kasseien en tramsporen vinden ze gevaarlijk.
"Parijs-Roubaix is voor mietjes", zo klinkt het bij de bewoners van de Guldenvliesstraat in Berchem. Wie Parijs-Roubaix wil rijden, hoeft volgens hen de stad niet uit. Hun straat heeft een kasseistrook die niet onder hoeft te doen voor de wielerklassieker. Uit ontevredenheid zijn ze een petitie gestart.

De Guldenvliesstraat ligt vlak bij Berchem Station en er rijden dagelijks tientallen trams en bussen door. Al jaren ligt de weg er erbarmelijk bij. Om wat meer spoed te zetten achter de heraanleg zijn enkele buurtbewoners gestart met een petitie. Onder de spreuk 'Parijs-Roubaix is voor mietjes', verwijzend naar de vele kasseistroken in de wielerwedstrijd, zamelen de buurtbewoners handtekeningen in voor een onmiddellijke heraanleg van de straat en de naleving van de verkeerscode door de bus- en trambestuurders. In de straat is namelijk geen fietspad.

Kasseien aan tramsporen

"Naast het feit dat de combinatie van kasseien en tramsporen al gevaarlijk is voor fietsers, worden die door bus en trambestuurders vaak ook richting het voetpad geduwd", vertelt buurtbewoner Wim Marivoet. Wim woont al tien jaar in de straat en wacht al zolang op de heraanleg. Daarvoor zijn er meerdere partners die moeten onderhandelen: Rio-Link, De Lijn, Infrabel en het district. "Al tien jaar worden er uitspraken gedaan over de plannen en de heraanleg, tot dan weer een van de partners iets extra wil onderzoeken en het plan weer op de lange baan geschoven wordt", zegt Wim.


Het district besliste onlangs wel dat er in 2015 budget vrijgemaakt wordt voor de Guldenvliesstraat, maar dat is nog te lang voor de bewoners. "Ik ben pas gerust als de eerste schop hier in de grond steekt", vertelt Wim.


De petitie is terug te vinden op de volgende website:


www.petitie24.com/guldenvliesstraat. (MGB)