"In ons archief zitten unieke pareltjes"

ERFGOED EDEGEM WAAKT VOORTAAN OVER 'DE SCHATTEN VAN DE GEMEENTE'

Wie opzoekingen wil doen over de geschiedenis van Edegem, moet voortaan in de Gemeentehallen zijn. Daar beheert Erfgoed Edegem sinds kort het historisch archief. "Met het kerkelijk archief en de bibliotheek van Hof ter Linden hebben we unieke pareltjes in huis", vertelt Veerle Wildiers.

Om alle geschiedkundige facetten van Edegem zo goed mogelijk te bewaren, werd onder gemeentelijk toezicht Erfgoed Edegem opgericht. Deze constructie staat nu helemaal op punt. "Onder Erfgoed Edegem zitten de werkgroepen onroerend erfgoed, historische gidsen, historisch archief en funerair erfgoed. Deze laatste groep is pas opgericht. Met deze willen we historisch belangrijke graven in Edegem bewaren en de verhalen er over neerschrijven. Daarnaast zijn er nog de Kring voor Heemkunde en de Beeldbank Azura", zegt Hugo Tant, coördinator van Erfgoed Edegem.

Digitalisering

In het historisch erfgoed wordt ondertussen hard gewerkt om boeken, foto's en verhalen uit de Edegemse geschiedenis te archiveren en te digitaliseren.

"We werken niet alleen aan het archief uit het verleden maar wij maken ook het archief voor de toekomst. Bij opzoeking rond honderd jaar Wereldoorlog I merkten we op dat er veel hiaten zijn. Wij willen dat de onderzoekers van de toekomst uit een zo volledig mogelijk archief beschikken." Het archief heeft nu reeds vele waardevolle stukken. "Afgelopen zomer hebben we de bibliotheek van Hof ter Linden leeggehaald. Daar vonden we onder andere modeprenten uit eind 1700 en begin 1800. Daarnaast was er een ex libris. Dit zijn boeken die aan iemand werden gegeven en vanaf dan was je ook de echte eigenaar. De boeken konden bijvoorbeeld enkel worden doorgegeven als schenking in een testament. Een boek uit 1888 aan Baron Mayer van Bergh was zo'n ex libris. Aan de binnenzijde van de kaft werd een wapenschild en de naam van de ontvanger aangebracht", beschrijft Veerle.

Adellijke families

De Almanach de Gotha uit 1887 is nog zo'n pronkstuk. "Dit is één van de bekendste boeken in Europa. Het beschrijft de adellijke families uit Europa."

In principe moeten kerkelijke archieven bewaard worden door het Rijksarchief maar door te voldoen aan strenge voorwaarden mag Erfgoed die van Edegem toch bijhouden. "We hebben bijvoorbeeld een aparte ruimte voor het kerkelijk archief. Net als andere oude boeken worden deze bewaard in zuurvrije dozen die tot dertig jaar mee gaan. We hebben onder andere eerste jaarrekeningen die uit 1570 dateren."

De tien vrijwilligers maken er nu werk van om alle materiaal te digitaliseren. Maar verhalen, foto's en boeken zijn nog steeds welkom. "Met dit archief kunnen we zeggen dat Edegem een rijk verleden heeft. Maar alles wat de Edegemnaren interessant vinden om te bewaren, mogen ze naar ons depot brengen", zegt Hugo. "Vooral van de Edegemse verenigingen hebben we graag meer informatie." Het archief beschikt wel al over de documenten over de geschiedenis van Belgica Edegem, de Edegemse fanfare die onlangs stopte en het knapenkoor. Ook het archief van Nationale Koninklijke Beweging bevindt zich in de Gemeentehallen.

Veerle Wildiers en Hugo Tant (rechts) met enkele medewerkers.
Benoit De Freine Veerle Wildiers en Hugo Tant (rechts) met enkele medewerkers.
Veerle Wildiers met een kostbaar ex-librisboek.
Benoit De Freine Veerle Wildiers met een kostbaar ex-librisboek.
Benoit De Freine