Bende bekent één nachtelijke strooptocht

GRENSCRIMINELEN DIE VERDACHT WORDEN VAN 57 ZWARE FEITEN VOOR RECHTER

Vier Noord-Franse grenscriminelen die terechtstaan voor een reeks zware kraken en homejackings bekennen alleen dat ze in de nacht van 11 december 2014 toesloegen in Wervik, Mesen en Kortrijk. Noodgedwongen, want die nacht werden ze gevat in Rijsel in een opvallende oranje-rode BMW met de buit. Ze riskeren tot 20 jaar cel.

Het proces tegen Mohamed K. (26), Yassine B. (25), Mohamed Ali A. (32) en Abdelkader K. (28) uit Roubaix vond gisteren in het Ieperse gerechtsgebouw met verstrengde veiligheidsmaatregelen plaats. Iedereen die het gebouw in wilde, werd nauwkeurig gefouilleerd en een zwaar bewapende agent hield de wacht. "Vier vrienden met één doel in hun leven: beroepscrimineel worden", schetste federaal procureur Marianne Capelle de Franse criminelen. Na grondig onderzoek is ze er van overtuigd dat het viertal verantwoordelijk is voor maar liefst 57 car- en homejackings, inbraken en ramkraken in Zuid-West-Vlaanderen tussen 2012 en 2014. "De diehards van de bende", aldus de procureur.

BOABAD

Het proces is het sluitstuk is van de operatie BOABAD, een politieactie bedoeld om de zware golf van grenscriminaliteit voorgoed de wereld uit te helpen. Eén slachtoffer van de bende was tabaksgroothandelaar V. langs de Provinciebaan in Ledegem. Er verdwenen voor tienduizenden euro's rookgerei en een wagen. Het gezin zag alles gebeuren vanuit hun 'panic room', een veilige ruimte in de woning, waar de slachtoffers live de beelden van de overval kon zien. Een ander slachtoffer was juwelier D. uit Heule, waar juwelen uit een kluis werden gestolen. De onderzoekers konden heel wat feiten uit 2014 aan elkaar linken doordat er veelal een oranje-rode BMW werd opgemerkt. De dieven pikten de wagen op 16 mei in Dadizele. De auto werd ook opgemerkt bij diefstallen in Waregem, Wevelgem, Moeskroen, Zonnebeke, Dadizele en Zwevegem.

Vergeldingsactie

Het overgrote deel van de feiten betwistten de beklaagden. "Mijn cliënt verblijft al 21 maanden in de cel", pleitte advocaat Thomas G. voor Mohamed K. "Zat hij in het milieu en de omgeving van de grenscriminelen? Ja! Deed hij er actief aan mee? Nee! Hij pleegde op zijn achttiende eens een diefstal, maar hij heeft een diploma. Er zijn geen bewijzen dat hij meer dan één keer mee op strooptocht ging." Ook Mohammed Ali A. hield vol dat hij maar één nacht aanwezig was. "Om het geld dat ik met de PMU-paardenrennen had verloren, terug te winnen", vertelde zijn advocate Christine Onraet. "Men schuift zelfs overvallen in zijn schoenen op tijdstippen dat hij in de cel zat!"

Yassine B. doorbrak de omerta en ging aan het praten. Hij riskeert slechts twee jaar cel maar verblijft op vandaag in een Franse gevangenis in Amiens. Hij kreeg er van de anderen flink van langs voor zijn verraad. Hij werd eerder al eens opzettelijk aangereden als vergelding voor zijn loslippigheid. Uitspraak op 10 oktober.

Voor het proces van de vier Noord-Franse grenscriminelen werd iedereen gefouilleerd.
Lieven Samyn Voor het proces van de vier Noord-Franse grenscriminelen werd iedereen gefouilleerd.