BELOOFD IS BELOOFD. Hoe goed worden Oostende, Hasselt, Halle, Brasschaat en Sint-Niklaas bestuurd? Wij zoeken het uit in elke Vlaamse stad en gemeente
De bestuursperiode van uw gemeentebestuur is ruim halfweg. Tijd voor een evaluatie. Komt er iets in huis van de beloftes die na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 gemaakt werden? Wij zoeken het ook de komende weken voor elke Vlaamse gemeente uit.
Komt de renovatie van de sporthal in uw gemeente op tijd in orde? Krijgt de lokale jeugdbeweging het beloofde nieuwe onderkomen? En kan uw gemeentebestuur zich aan de belofte houden om de belastingen niet te verhogen? Het is een kleine greep op de vragen waar we u een antwoord op krijgt.
Elke dag zal onze regioredactie een resem gemeenten doorlichten aan de hand van vijf, tien of zelfs twintig beloftes die destijds gemaakt zijn. Is er al veel uitgevoerd? Wanneer staan de andere beloftes nog gepland? En ook belangrijk: wat voert uw bestuur niét uit?
Is uw stad of gemeente al aan bod gekomen? Check het in ons dossier. Zit uw stad of gemeente er nog niet bij? Hou dan de pagina van uw gemeente zeker goed in de gaten de komende weken.
Hieronder alvast enkele steden die deze week aan bod kwamen.
Oostende
De restauratie van het Thermae Palace houdt elke Oostendenaar bezig. Die zou tegen 2024 klaar moeten zijn, zo werd aanvankelijk gezegd. De restauratie zal zo’n 80 miljoen euro kosten, maar is dat allemaal wel haalbaar? Het gemeentebestuur wilde in 2018 ook inzetten op een autoluwe binnenstad. In het bestuursakkoord ging het onder meer over randparkings en slimme camera’s. Hoe ver staat het bestuur daarmee? We gingen ook in toerismekantoor Hotel Terminus, de armoede in de stad en de inzet voor het klimaat.
Sint-Niklaas
De paradepaardjes van het gemeentebestuur waren de herinrichting van de Grote Markt en de bouw van een nieuw zwembad. We zochten uit waar het bestuur met die ideeën uit 2018 staat. Daarnaast wilden ze ook de personenbelasting met 1 procent verlagen. Is dat al gelukt? Ten slotte had de coalitie ook als doel om het politiekorps uit te breiden naar 190 personeelsleden. Dat is namelijk een absoluut minimum om op volle kracht te kunnen draaien in een stad als Sint-Niklaas.
Brasschaat
In Brasschaat zwaait Jan Jambon de plak, maar Philip Cools is er waarnemend burgemeester. Hij evalueert samen met ons het gemeentebeleid. Zo wilden ze daar aan het begin van de legislatuur twee nieuwe scholen bouwen. Is de weerstand in de buurt nog steeds zo groot? En wat deed het gemeentebestuur tot nu toe aan de geurhinder op het recyclagepark? Cools heeft het onder meer ook over Park De Mik en het Armand Reusensplein.
Hasselt
Heel wat Hasselaren kijken uit naar een vernieuwde stationsomgeving. Wat wordt daar momenteel aan gedaan? In 2018 zei het huidige stadsbestuur ook dat ze van de Abdij van Herkenrode dé trekpleister van Hasselt willen maken. Hoeveel geld wordt daar eigenlijk voor vrijgemaakt? En hoe zit het met de sociale woningen, die op verschillende plaatsen in de stad moesten verrijzen? Steven Vandeput maakte even tijd om toelichting te geven bij de meest prangende vragen.
Halle
Een nieuwe bib is een van de belangrijkste patrimoniumprojecten van de stad. Door de coronacrisis is de kostprijs met € 700 000 gestegen. Verandert dat iets voor het bestuur? Verder wordt er ook veel ingezet op sport en beweging. Zo wil Halle meer mensen op de fiets krijgen. Wat merk je vandaag al van die plannen in het straatbeeld? En hoe staat het met de nieuwe sporthal De Bres? Burgemeester Marc Snoeck geeft uitleg.
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Handtas in suède? Met deze praktische onderhoudstips hou je ze in topvorm
Geen handtas die meer vakantie-en festivalvibes uitstraalt dat een exemplaar in suède. Helaas is deze topfavoriet veel kwetsbaarder dan andere soorten leder. Suède is nogal gevoelig voor regen en voor vlekken. Enkele tips om je handtas jarenlang mooi te houden. -
HOREBEKE
Grote riolerings en wegeniswerken rond de Kromstraat vanaf maandag tot midden volgend jaar. “Hinder voor de omwonenden beperkt in tijd door gefaseerde uitvoering”
Tot vermoedelijk juni volgend jaar worden werken uitgevoerd in de Kromstraat, Fonteinstraat en Vrijsbeke. De voorbereidingswerken zijn achter de rug, vanaf maandag 22 augustus begint men met het aanleggen van een gescheiden riolering. Kostprijs: een kleine 3 miljoen euro. -
HLN Shop
Indian summer: met deze spullen geniet je ook na de zomer maximaal van je terras
Heb je van je terras een kleine oase gemaakt waar het heerlijk vertoeven is? Dan wil je daar natuurlijk maximaal van genieten. Nu de zomer stilaan op haar einde loopt zou het maar jammer zijn je gezellige buitenplek straks al te moeten verlaten om je weer binnenskamers terug te trekken. Met enkele kleine en grotere hulpmiddelen is dat gelukkig niet nodig. HLN Shop overloopt wat je kan doen om zo lang mogelijk van je terras te kunnen profiteren. -
-
Oudenburg
Romeins Archeologisch Museum sluit tijdelijk de deuren voor modernisatie: “Het zal interactiever worden en meer gefocust op het Romeinse fort van Oudenburg”
Het Romeins Archeologisch Museum sluit tussen 1 september 2022 en 30 april 2023 tijdelijk de deuren voor een grondige modernisatie. “Om opnieuw het grote publiek te bereiken met het Oudenburgse Romeins verhaal zullen we voortaan inzetten op de verhaallijn rond het Romeins fort en het militaire aspect”, aldus burgemeester Anthony Dumarey (Open VLd). -
Rotselaar
Rotselaar dringt aan op spoedprocedure voor heropbouw Dijlebrug: “Huidige maatregelen zijn onvoldoende voor veiligheid en doorstroming van verkeer”
Over de Dijlebrug op de Provinciebaan in Rotselaar geldt al een tijdje een maximumsnelheid van 30km/u, maar vanaf 22 augustus wordt er ook beurtelings verkeer ingevoerd. Dat moet de verdere afzakking van de brug afremmen alvorens de volledige heropbouw in 2024. Het gemeentebestuur van Rotselaar dringt echter aan om een spoedprocedure te starten voor een nieuwe brug. -
PREMIUMHasselt
Pukkelpop viert 35ste editie, maar voor het eerst zonder ‘Pukkelpop-opa’ Fons Steegmans (95): “Had opa Fons in de beginjaren ‘nee’ tegen ons gezegd, dan bestond ons festival vandaag niet”
Voor het eerst sinds het bestaan van Pukkelpop is ‘Pukkelpop-opa’ Fons Steegmans niet in zijn ‘pukkelhok’ te vinden. Als eigenaar van de boerderij vlak naast het hoofdpodium volgde boer Steegmans het festival elk jaar op de voet op, tot hij afgelopen najaar op 95-jarige leeftijd overleed. Een klap voor de volledige Pukkelpop-organisatie, zijn vrouw Octavie (92) en hun kinderen. “Was pa niet in zijn tuin, dan keek hij vanuit zijn ‘pukkelhok’ naar het festival. Pukkelpop was zijn vakantie. Het is vreemd om hem hier nu niet meer te vinden...”, vertelt zijn familie. -
WORTEGEM-PETEGEM
Rode Kruis organiseert combinatiecursus Eerste Hulp en Helper in het najaar
In Domein De Ghellinck in Elsegem organiseert het Rode Kruis Vlaanderen in september, oktober en november cursussen Eerste Hulp en Helper.