Zigeuners strijken neer op landbouwterrein

De woonwagenbewoners zitten sinds zondagavond op het veld.
Foto Bollen De woonwagenbewoners zitten sinds zondagavond op het veld.
Op een landbouwveld bij het op- en afrittencomplex van de E314 in Assent zijn op zondagavond een groep zigeuners neergestreken. De groep is bekend bij de gemeente en politie, want ze komen al een aantal jaren naar de gemeente en de verstandhoudingen waren elk jaar positief.

"Het is al het derde jaar op rij dat ze zich hier voor een korte periode komen vestigen. De groep heeft een akkoord met de privéeigenaar van het landbouwterrein en heeft ook politie en gemeente op voorhand ingelicht hierover", zegt de korpschef van politiezone Hageland Luc Liboton. "Gisteren werden duidelijke afspraken gemaakt met de verantwoordelijke van de zigeuners, de politie en het gemeentebestuur. Dat gaat dan voornamelijk over afval en sanitair. De zigeuners zorgen zelf voor hun sanitair en toilet. De gemeente zorgt dan dat de zigneuners hun afval netjes kunnen achterlaten. Ik heb zelf eergisteren een container besteld voor hun afval."

Verdraagzaam

Het zou niet gaan om de groep woonwagenbewoners die zich een tijd geleden vestigde op het terrein van Huize Hageland in Tielt-Winge en er serieuze schade toebrachten aan het aanpalende kabouterbos. "Zij hebben ook een aanvraag ingediend om op hetzelfde terrein te mogen staan, maar die hebben we geweigerd. Ik denk dat het intussen wel duidelijk is dat zulke groepen hier niet welkom zijn. De groep die er nu staat komt hier al enkele jaren en daar hebben we nooit problemen mee."


Intussen roept waarnemend burgemeester Benny Reviers (sp.a) de andere gemeentes op om zich verdraagzaam op te stellen tegenover de zigeuners. "Ik hoop dat iedere gemeente de gastvrijheid wil tonen om deze mensen gedurende een korte periode van twee of drie weken op hun grondgebied te laten doorbrengen zodat deze mensen ook de negatieve perceptie in onze samenleving kunnen wegwerken", zegt Reviers. (SDB)