Ons Dorp bereidt zich voor op nakende fusie

Deelgemeenten moeten wel eigenheid bewaren

‘Ons Dorp’, de bredere versie van sp.a Bekkevoort, maakt zich op voor een fusie na 2020. “We lonken naar onze landelijke buren Glabbeek, Kortenaken en Tielt-Winge. Binnen de fusie kunnen we een dorpenbeleid voeren om de eigenheid van onze deelgemeenten te behouden”, zegt lijsttrekker Benny Reviers.

De kandidaten voor Ons Dorp
Tom Van de Weyer De kandidaten voor Ons Dorp

De sp.a komt op 14 oktober op onder de nieuwe naam Ons Dorp. “Het merk sp.a sloeg niet meer aan. We wilden verder in een bredere vorm”, zegt Reviers. “Acht van de 17 kandidaten komen uit de sp.a van Bekkevoort. Lies Timmermans, nummer twee op onze lijst, was in 2012 eerste opvolger voor CD&V in Tielt-Winge. Verder wordt de partij versterkt door oud-liberalen. Lijstduwer is OCMW-raadslid Nathalie Weckx.”

“We zijn van oordeel dat onze ook gemeente verder moet binnen een breder geheel. We hebben nauwelijks 6.000 inwoners. Het staat zo goed als vast dat de Vlaamse overheid ons na 2020 een fusie opdringt. Dan kiezen we onze partner liever zelf. Voor ons zijn er twee voorwaarden. Vooraf moet een grondige onafhankelijke studie gedaan worden naar de voor- en nadelen. De resultaten moeten aan onze inwoners worden voorgelegd. Indien nodig komt er een referendum. Als het resultaat in beide gevallen positief is, staat wat ons betreft het licht op groen om te fusioneren.”

“Glabbeek, Kortenaken en Tielt-Winge zijn landelijke gemeenten met ongeveer hetzelfde profiel als wij. Met hen zouden we graag in zee gaan. Diest, Aarschot en Scherpenheuvel-Zichem zijn ons te groot en zien we liever niet komen. Het dorpse karakter van onze drie deelgemeenten moet bewaard blijven.”

De dorpskernen van Bekkevoort-centrum, Assent en Molenbeek-Wersbeek willen we verstevigen en er kleine buurtwinkels stimuleren. Dit wil niet zeggen dat we alles verkavelen en volbouwen. Bestaande bebouwing wordt vernieuwd. Het bestaande beton krijgt openbaar groen en recreatieruime bij.”

“Daarnaast is mobiliteit is ons voornaamste speerpunt. De voorbije jaren hebben we al 35 kilometer fietspaden aangelegd. Er komen nog eens 15 kilometer bij. Assent en Wesbeek krijgen, in navolging van Bekkevoort-centrum een schoolroute. Om ons te wapenen tegen wateroverlast plannen we tien extra bufferbekkens. Het jeugdhuis De Zwik in Molenbeek is toe aan een grondige onderhoudsbeurt.”

“Vijftien gemeenten hebben al vrijwillig gekozen voor een fusie. Niet toevallig hebben veertien ervan een CD&V-burgemeester”, zegt Reviers. Toch is huidig CD&V-burgemeester en coalitiepartner Hans Vandenberg niet happig om in een fusie te stappen.  "Ik weet dat hij persoonlijk Bekkevoort liever zelsftandig ziet", zegt Reviers. "Bij eventuele coalitiebesprekingen zal ik onze fusiewens ter sprake brengen, maar het wordt geen dealbreker."
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.