Met auto naar school? Even nablijven

DE VERRE KIJKER BEDENKT REGEL OM LEERLINGEN OP FIETS TE KRIJGEN

Basisschool De Verre Kijker aan de drukke Staatsbaan zet in op verkeersveiligheid.
Foto Bollen Basisschool De Verre Kijker aan de drukke Staatsbaan zet in op verkeersveiligheid.
Leerlingen van basisschool De Verre Kijker die met de fiets naar school komen, mogen na het laatste belsignaal als eerste naar huis vertrekken. Wie met de auto wordt opgehaald, moet nablijven. De gemeente Bekkevoort heeft deze doortastende regel bedacht om haar kinderen op de fiets te krijgen. "Bovendien ontwar je de verkeersknoop na schooltijd en zal iedereen sneller thuis zijn", zegt schepen van Verkeer Benny Reviers (sp.a).

Er mogen gerust meer kinderen met de fiets naar school komen, vindt het gemeentebestuur. "De overgrote meerderheid van de 250 leerlingen woont immers op minder dan twee kilometer van de school", zegt Reviers. Om een mentaliteitswijziging op gang te brengen, werd een praktische regel ingevoerd die de school graag aanneemt. "De kinderen die met de auto komen, moeten voortaan in hun klas wachten tot eerst de fietsers weg zijn. De drukte na schooltijd kan op deze manier worden beperkt. We zien liever niet te veel fietsers die in het autoverkeer terechtkomen na schooltijd. De zwakke weggebruikers krijgen bij ons voorrang, pas daarna laten we auto's toe in de omgeving. Uiteindelijk verloopt het verkeer vlotter en zal iedereen sneller thuis zijn", aldus Reviers.

Verkeersaanpassingen

De basisschool ligt aan de drukke Staatsbaan. Hier zijn de voorbije jaren aanpassingswerken geweest voor de veiligheid van de kinderen. De weg werd versmald en de snelheid beperkt tot dertig kilometer per uur. De provincie Vlaams-Brabant heeft Bekkevoort onlangs 50.000 euro subsidie toegekend om verder te werken aan verkeersveiligheid.


"We passen dit bedrag in ons budget van 85.000 euro om de schoolroute aantrekkelijker te maken voor fietsers en wandelaars", zegt Reviers. "Dit keer pakken we de achterkant van de school aan, de Oude Leuvensebaan. Er komt de nodige signalisatie om kinderen zichtbaar te maken in het straatbeeld. Daarnaast komt er een parkeerverbod binnen de honderd meter van de school. Het zal ouders nog verder ontmoedigen om met de auto te komen. We faciliteren fietsende leerlingen nog meer door voor hen een fietsenstalling te bouwen. Hiervoor is 10.000 euro vrijgemaakt."

Trage weg

De grootste hap uit het budget wordt het openstellen van een trage weg, achteraan de school. "Die loopt langs de Hulststraat en de Schillekensberg naar de Oude Tiensebaan. We maken er een verharde fietsroute van 1,5 kilometer van. Hij moet klaar zijn tegen september 2018", zegt Reviers.