Knip op Mierenberg tegen sluipverkeer

BUURTBEWONERS HALEN SLAG THUIS TEGEN SNELHEIDSDUIVELS

De bewoners halen hun slag thuis in de strijd tegen snelheidsduivels en sluipverkeer.
Foto Bollen De bewoners halen hun slag thuis in de strijd tegen snelheidsduivels en sluipverkeer.
De verkeerssituatie op de Mierenberg in Assent wijzigt binnenkort drastisch. Op 7 april krijgt de Mierenberg een knip. Gemotoriseerde voertuigen kunnen de straat dus niet langer gebruiken als sluipweg tussen de Dorpsstraat en de Minnestraat. Een hele opluchting voor de buurtbewoners. "Eindelijk wordt het hier weer een rustige buurt", klinkt het.

Arthur Vlayen woont op de Mierenberg in Assent. "Je haalt de snelheidsduivels er zo uit", zegt hij. "De Mierenberg en de Bekweg zijn eenrichtingsstraten en worden al jaren gebruikt als sluipweg tussen de Dorpsstraat en de Minnestraat. Sinds de snelheidsdrempel voor het schooltje er gekomen is, vermijden de snelheidsduivels de Minnestraat liever. Ooit reed iemand hier voorbij aan 130 kilometer per uur. Sneller dan op de autostrade. Dat zou toch niet mogen? Ik ben blij dat er eindelijk iets gedaan wordt aan de situatie."


Ook andere buurtbewoners delen zijn mening. "Voor de kinderen is de situatie erg onveilig", klinkt het. "Ze komen de berg afgereden met hun fiets of skateboard en zien de tegenliggers niet aankomen. De snelheid waaraan sommige automobilisten door de straat vliegen is onaanvaardbaar."

Petitie

De verkeersituatie op de Mierenberg en de Bekweg ligt al zo'n twee jaar op tafel van het gemeentebestuur van Bekkevoort. Het initiatief kwam van een inwoner van de Bekweg, die met een petitie naar de gemeenteraad stapte. "We werden uitgenodigd voor een gesprek met het gemeentebestuur", zegt Eddy Bullens, die ook op de Mierenberg woont. "Nu was het moment om te zeggen wat we er zelf over dachten. Want het onderwerp gaat onder de buren vaak over de tong. Er lagen verschillende opties op tafel. Er werd geopperd de enkele richting van de straat om te draaien. Maar daarmee werden de buurtbewoners van de Mierenberg niet verder geholpen. Samen met het gemeentebestuur kozen we voor een knip in de weg."

Proefproject

"Ik vond het belangrijk de inwoners uit te nodigen voor een gesprek op het gemeentehuis", zegt schepen voor Mobiliteit Benny Reviers (sp.a). "We hebben de beslissing ook samen met hen genomen. Zo heeft niemand het gevoel dat hen iets opgelegd wordt. Bijna alle inwoners waren aanwezig tijdens de gesprekken. Een teken dat het thema leeft in de buurt. We weten ook dat zo'n knip in de weg een drastische maatregel is. Eentje die we zeker niet overal kunnen of zullen toepassen. Zo zullen sommige bewoners nu altijd om moeten rijden. Het gaat voorlopig nog om een proefproject zonder vaste paaltjes, als we iets over het hoofd gezien hebben, kunnen we het nog aanpassen. Zo moet de jaarlijkse processie nog kunnen passeren."