Grootste verzetsheld herdacht

JONGE HILAIRE GEMOETS SABOTEERDE DUITSERS WANNEER HIJ KON

Hilaire Gemoets werd op 20-jarige leeftijd gefusilleerd.
Kos Hilaire Gemoets werd op 20-jarige leeftijd gefusilleerd.
Verzetsstrijder Hilaire Gemoets uit Assent (Bekkevoort) werd gisteren herdacht. Hilaire was de meest voorname verzetsstrijder in de regio. "Hij werd uiteindelijk verraden voor 500.000 Belgische frank, een gigantisch bedrag toen", zegt zijn zus.

Hilaire Gemoets was korpscommandant van de Belgische partizanen en lid van de sabotagegroep 'Groep G'. Hij werkte mee aan enkele briljante acties, zoals de sabotage van Duitse treinen die oorlogsmateriaal vervoerden. De verzetsgroep van Hilaire zocht ook kleding en onderdak voor piloten van neergeschoten vliegtuigen, verborg de piloten in de regio en hielp hen evacueren. "We hebben ooit een volledig treinspoor uitgebroken en een treinstation gesaboteerd door de signalisatiecabine uit te schakelen", vertelt Leopold Mees uit Kortenaken, één van de toenmalige beste kameraden van de verzetsheld die ook in de verzetsgroep 'Groep G' zat. "Hierdoor bleef het treinverkeer lange tijd verlamd. Ook de Duitse communicatiekanalen moesten er aan geloven. Toen we een dikke kabel aan het doorzagen waren, werden we betrapt door de Duitse veldpolitie. Een kameraad die goed Duits sprak, heeft de Duitsers dan maar wijsgemaakt dat we de kabel aan het herstellen waren. We bliezen ook hoogspanningskabels op met springstof, zodat de Duitsers wekenlang niet met elkaar konden communiceren. Bovendien vernietigden we de kolenoogst van tientallen boeren die door de Duitsers werd gebruikt om olie te produceren."


"Het is vandaag exact zeventig jaar geleden dat Hilaire op enkele dagen van de bevrijding werd gefusilleerd op twintigjarige leeftijd", zegt zijn 93-jarige zus Lea Gemoets, die koerier was binnen de verzetsgroep. "Hilaire werd verraden voor 500.000 Belgische frank, een gigantisch bedrag in die tijd, en gefusilleerd in Webbekom. Hij was in de regio van Leuven, Diest en Hasselt de meest voorname verzetsleider."


De familie heeft nooit met zekerheid kunnen achterhalen wie Hilaire aan de Gestapo heeft uitgeleverd. "We hebben een persoon verdacht die in zijn verzetsgroep zat", aldus Lea. Maar dat is nooit bewezen." "De Gestapo droegen Hilaire op om zijn eigen graf te graven", zegt Leopold Mees. "Hij moest er in gaan staan en is toen doodgeschoten. We waren er allemaal kapot van."


Zijn vrienden hebben in de nacht van 3 september 1944 zijn lichaam opgegraven en op vraag van de pastoor van Assent opgebaard in de kerk. Zijn begrafenis was indrukwekkend. "Ik had nog nooit zoveel volk in Assent gezien", vertelt zus Lea. "Het leek wel een staatsbegrafenis. Dat hij op slechts enkele dagen van de bevrijding is gedood, vind ik het moeilijkste om te aanvaarden."

Op de herdenking van Hilaire Gemoets was ook Leopold Mees (links), een van zijn beste kameraden, aanwezig.
kos Op de herdenking van Hilaire Gemoets was ook Leopold Mees (links), een van zijn beste kameraden, aanwezig.