15-jarige schrijft roman met thrillerauteur

SAM LAEVERS DEBUTEERT MET PAGETURNER 'HET SHAKESPEARE CONTIGENT'

Steven Bogaerts en Sam Laevers: de twee anglofielen schreven samen een spannende historische roman.
Vertommen Steven Bogaerts en Sam Laevers: de twee anglofielen schreven samen een spannende historische roman.
Sam Laevers (15) uit Bekkevoort heeft zijn eerste roman 'Het Shakespeare Contingent' samen geschreven met thriller-auteur Steven Bogaerts (42). "We hebben best veel ruzie gemaakt over de vorm, maar we hebben elkaar gevonden in onze filmische verbeelding en de liefde voor Groot-Brittannië", zeggen beide auteurs van de spannende pageturner.

Sam kreeg aanvankelijk bijles wiskunde van Steven, die een collega is van zijn moeder Kathy. "Steven vertelde me dat hij boeken schrijft en ik wilde dat ook", zegt Sam. "Al gauw waren we naast de rekensommen een verhaal aan het bedenken."


Sam en Steven zijn allebei anglofielen. Wat gebeurt er als de huidige Queen Elisabeth II haar laatste adem uitblaast? Met deze hypothese als uitgangspunt deden ze eerst maandenlang opzoekwerk voor er één woord van hun roman op papier kwam.

Visuele verbeelding

Bogaerts schreef al elf romans samen met zijn vader Willy.


"Dat was een heel klassieke manier van werken, met veel schrijven en nadien elkaars teksten verbeteren", zegt Steven. "Met Sam ging het er heel anders aan toe. Hij zit net als ik boordevol visuele verbeelding. We gebruikten post-its, een digitaal prikbord om ideeën te verzamelen en via de smartphone stuurden we elkaar teksten door."

Op dezelfde golflengte

Elke vrijdagavond kwamen de auteurs samen om te bespreken wat ze al geschreven hadden.


"We hebben vaak gediscussieerd, maar als je samenwerkt kom je tot nieuwe ideeën die een schrijver in zijn eentje niet had kunnen bedenken", klinkt het.


De lange ervaring van Steven diende als leidraad voor de schrijfstijl.


"Ik merkte dat Sam met zijn opleiding Latijn een stevige basis heeft als tekstschrijver en hij heeft ontzettend veel toegevoegd", zegt Steven. "Hij verslindt Percy Jackson en de Harry Potterboeken, maar hij verdiept zich ook in zware historische werken en mythologie. Als schrijver was het een belevenis om mijn denkproces te delen met de frisse ideeën van een tiener. Als twee schrijvers elkaar op dezelfde golflengte tegenkomen, bestaat er geen generatiekloof meer."


Na een jaar werk was de roman al af.


"We hebben fictieve personages geplaatst in een echt landschap en een historisch kader", zegt Sam. "Het vroeg heel wat discipline en volharding."

Nieuw verhaal

Sam heeft ook eigen literaire ambities, maar als hij alleen schrijft is hij zijn probeersels na een tijdje beu.


"Ik heb ze in de kast liggen. Misschien komen ze later van pas. Onze gezamenlijke roman zou ik graag in het Engels vertaald zien. We hebben al stof voor een nieuw verhaal. Het schrijven heeft mijn schoolresultaten overigens niet beïnvloed. Ik haalde meer dan 60% op mijn wiskunde-examen".


Sam en Steven trekken nu samen naar signeersessies in Tielt-Winge, Diest, Sint-Truiden, Gent, Brugge en Oostende. Het boek kost 18,95 euro en is uitgegeven bij BoekBoek. Het is te koop op Bol.com en in de Standaard Boekhandel. Meer info op www.shakespearecontingent.be.