"Geen nieuwe villa midden in ons bos"

BUURT KANT ZICH TEGEN VIJFDE BOUWAANVRAAG IN NATUURGEBIED

Karel Cortebeek (tweede van rechts) met enkele andere buurtbewoners in het bos bij de ruïne waar het immobiliënkantoor op aast.
Foto Bollen Karel Cortebeek (tweede van rechts) met enkele andere buurtbewoners in het bos bij de ruïne waar het immobiliënkantoor op aast.
De buren van de Beurtstraat in Tielt-Winge en de Witteweg in Bekkevoort zijn woedend omdat een immobiliënkantoor al voor de vijfde keer een bouwvergunning aanvraagt voor een nieuwe villa midden in het bos in hun buurt. "Als de nieuwbouw er komt, gaat een kostbaar stuk natuur verloren."

Karel Cortebeek woont in de Witteweg net over de grens met Bekkevoort. Het stukje bos waar het immobiliënkantoor op aast, is een uitloper van het Tieltse Walenbos en ligt praktisch in zijn achtertuin. In het bos staat een oude woning al sinds 1969 te verkrotten. Sinds 2002 probeert een immobiliënkantoor een bouwvergunning aan te vragen om de ruïne plat te gooien en een nieuw statig huis te bouwen.

Zeldzame salamanders

"De ruïne staat er midden in natuurgebied", zegt Karel. "Toen het oude huis gebouwd werd, waren er compleet andere regels voor stedenbouw. Het stukje bos is intussen erkend natuurgebied. Het bos staat ook bovenop Diestiaanse ijzerzandsteen, waarvoor het Hageland gekend is. Bovendien zitten er zeldzame salamanders en is het gebied gekend voor vogeltrek. Als er een huis komt, moeten er waarschijnlijk ook veel oude eiken en beuken gerooid worden", zegt Karel.


"Ik vecht al sinds 2002 tegen de komst van die villa. Ondertussen samen met Natuurpunt en enkele andere buren. De vorige bouwvergunningen werden telkens goedgekeurd door het gemeentebestuur, maar in beroep opnieuw afgekeurd", zegt Karel. "Ik heb er destijds zelfs de ministers van Leefmilieu voor aangesproken. Hoe kan het dat die immobiliënmaatschappij telkens opnieuw een bouwaanvraag kan indienen? Als ze dit goedkeuren, kunnen ze departement Stedenbouw maar beter opdoeken. Ook voor deze bouwaanvraag zullen wij er alles aan doen om de komst van een nieuwbouw te voorkomen. Desnoods gaan we naar de Raad van State", zegt Karel nog. "Ik heb zelfs al een advocaat onder de arm genomen. Die dingen kosten mij geld, maar ik heb het er voor over." Het dossier loopt ondertussen al tien jaar. Karel en zijn buren wachten de beslissing van de gemeente bang af.

Bezwaar

Volgens burgemeester van Tielt-Winge (Open Vld) is het nog te vroeg om uitspraken te doen. "De nieuwe eigenaar wil het huis dat er nu staat weer heropbouwen. Momenteel loopt het openbaar onderzoek nog, wa wachten het resultaat af. De buren kunnen een bezwaarschrift indienen en als ze goede argumenten hebben, zal de dienst Stedenbouw er zeker rekening mee houden bij hun beslissing. Bij de vorige aanvragen werd de vergunning telkens goedgekeurd, omdat toen aan alle regels voldaan werd."