Rotonde voor vier weken afgesloten

Het verkeer in Betekom dreigt de komende weken compleet vast te lopen. Er zijn niet alleen werken in de Prof. Scharpélaan, vanaf maandag wordt ook de rotonde in het centrum opgebroken. De handelaars in de buurt kreunen. “Al sinds april vorig jaar worden we geplaagd door werken, het houdt niet op”, zegt Conny Debruyne van krantenwinkel Cojona.
Het drukke kruispunt aan de versleten rotonde
HCH Het drukke kruispunt aan de versleten rotonde

Het kruispunt in het centrum zal de komende vier weken een make-over krijgen. “De rotonde gaat er volledig uit, om een verbinding te maken met de riolering van het centrum”, zegt schepen voor Openbare Werken Herman De Coux (MGB). “In de rotonde komt een grote overstortcollector, een gevaarte van 11 ton. De bedoeling is daarmee het overtollige water uit Begijnendijk op te vangen. De rotonde was trouwens volledig versleten en wordt vernieuwd, maar de afmetingen blijven behouden.” Het kruispunt zelf wordt niet vernieuwd. “Dat is aan het volgende gemeentebestuur. Nu hergebruiken we de oorspronkelijke klinkers. Aquafin zal instaan voor alle kosten”, aldus De Coux

Er wordt veel hinder verwacht aan de anders zo drukke rotonde. “Vanaf 19 november gaat het kruispunt weer gedeeltelijk open met tijdelijke verkeerslichten. Zelfs als de klinkers er weer liggen, moet alles toch nog een tijd afgesloten blijven voor de stabilisatie”, aldus de schepen. Wie van en naar Aarschot moet, zal dus enkele kilometers moeten omrijden. De bussen van De Lijn en de schoolbussen zullen er wel altijd door kunnen. Vlak bij de rotonde ligt basisschool ’t Sjibke. Auto’s zullen slechts langs een rijstrook op en af naar school kunnen rijden.

Conny De Bruyne en Yvan Hayen aan de krantenwinkel, met op de achtergrond de rotonde
HCH Conny De Bruyne en Yvan Hayen aan de krantenwinkel, met op de achtergrond de rotonde

Ook de kleine handelaars in de buurt kreunen. Deze omleidingen komen immers nog eens bovenop de lange lijst werken van het voorbije jaar. “Al sinds april 2017 wordt er gewerkt in onze straat", zegt Conny De Bruyne van krantenwinkel Cojona in de Prof. Scharpélaan. “Alle handelaars hebben er last van. Onze straat is een doorgangsweg naar Gelrode, maar de doorrijdende klanten blijven nu weg. Een zware opdoffer, want onze krantenwinkel leeft van die passage” Ook Yvan Hayen van frituur Rondpunt ziet zwarte sneeuw. “Ik heb in mijn frituur gisteren minder dan de helft van de gewoonlijke klanten over de vloer gehad”, zegt hij. “Er was ons nochtans beloofd dat het kruispunt aan de andere kant zou klaar zijn, voordat de rotonde opgebroken werd.” 

Vanaf maandag zal het voor iedereen zoeken worden hoe het best omgereden wordt.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.