Herziening reglement viering jubilarissen

Oppositie spreekt van een eerste besparingsmaatregel

“We gaan toch geen ambtenaren betalen om op de koffie te gaan bij de jubilarissen.” Dat zei oppositieraadslid Mario Verbeeck (MGB) op de jongste gemeenteraad. Op de dagorde stond de herziening van het reglement voor de viering van jubilarissen. Het nieuwe gemeentebestuur schaft de cadeaubonnen af maar trekt het bedrag van de geschenkmand wel op.

BEGIJNENDIJK-Mario Verbeeck
Bollen BEGIJNENDIJK-Mario Verbeeck

Oppositiepartij struikelde over het feit dat, bij afwezigheid van de schepen, een ambtenaar de geschenkmand kon overhandigen aan de jubilarissen. “Gaat die ambtenaar werkelijk van deur tot deur gaan”, vroeg Verbeeck zich af. “Dan wordt hem ongetwijfeld een kopje koffie aangeboden. Voor je het weet zit hij twee uur binnen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.”

Schepen van Burgerlijke Stand Maggie Thielemans (Samen) verduidelijkte dat het zeker niet de bedoeling is dat de ambtenaren er op uit worden gestuurd om de cadeaumand te overhandigen. “Ambtenaren kunnen deze wel op het gemeentehuis afgeven”, klinkt het. Het woordje ‘ambtenaar’ wordt uit het nieuwe reglement geschrapt.

Schepen Maggie Thielemans (Samen)
Geert Mertens Schepen Maggie Thielemans (Samen)

Verder worden de bestaande aankoopbons vervangen door een geschenkmand ter waarde van honderd euro. “Rondvraag bij de lokale handelaars leerde dat een groot deel van deze cadeaubonnen nooit opgekocht werden”, klinkt het. “Veel oudere mensen zijn immers niet meer zo goed te been en laten vaak hun boodschappen door anderen doen.”

Ook de persoonlijke receptie op het gemeentehuis wordt afgeschaft. Amper twintig procent van de genodigden deed hier een beroep op. “Daarom wordt de persoonlijke receptie vervangen door een gezamenlijke receptie die elk jaar in het najaar plaatsvindt”, luidt het. “Deze werkt drempelverlagend en we hopen op die manier de opkomst te verhogen.”

MGB is niet akkoord dat de gepersonaliseerde receptie wordt vervangen. “We kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat dit nieuwe reglement een gemakkelijkheidsoplossing is voor de nieuwe schepenen en burgemeester en vooral een eerste besparingsmaatregel vormt”, klinkt het. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.