83-jarige komt om het leven bij woningbrand

Zoon raakt gewond tijdens reddingspoging

De woning aan de Sleutelbaan.
Geert Mertens De woning aan de Sleutelbaan.

Bij een woningbrand aan de Sleutelbaan in Begijnendijk, die zaterdagvoormiddag omstreeks half tien uitbrak, is de 83-jarige Julienne Heylen om het leven gekomen. Haar inwonende zoon, Geert De Bruyn, raakte gewond en moest naar het ziekenhuis gevoerd worden. De brand ontstond in de keuken, vermoedelijk door een brandende sigaret.

“Dat is nog niet bevestigd maar alles wijst wel op een ongelukkige samenloop van omstandigheden”, zegt burgemeester Bert Ceulemans (Samen) die ook zelf ter plaatse ging. “Een branddeskundige werd aangesteld en probeert de precieze oorzaak van de brand te achterhalen.”

Ook het labo werd door het parket van Leuven naar Begijnendijk gestuurd om de juiste omstandigheden te onderzoeken. “Dat gebeurt altijd als er een overlijden van een persoon aan te pas komt”, klinkt het.

De vrouw woonde in de woning samen met één van haar twee zonen. “De oudere zoon, die enkele huizen verder woont, heeft ook geprobeerd om zijn moeder nog te redden maar zijn hulp mocht niet meer baten”, voegt de burgemeester eraan toe. “De zonen raakten eveneens bevangen door de rook en werden naar het ziekenhuis gebracht.”

De woning aan de Sleutelbaan.
Geert Mertens De woning aan de Sleutelbaan.

Hun toestand is niet kritiek. Ze kunnen snel het ziekenhuis verlaten. De woning was gelegen in een doodlopende zijstraat van de Sleutelbaan, een belangrijke verbindingsweg tussen Ramsel en de Liersesteenweg. 

De buurt reageert verslagen op het nieuws. “De familie heeft al heel wat meegemaakt”, horen we. “Zoon Geert is al jaren gehandicapt door een ongeval. De andere zoon van de vrouw, Patrick, woont enkele huizen verder. Ook hij was op het moment van de feiten thuis. Hij heeft nog geprobeerd zijn moeder te redden.”

De woning aan de Sleutelbaan.
Geert Mertens De woning aan de Sleutelbaan.

Fysiek was de vrouw er de laatste jaren sterk op achteruitgegaan. “Neen, we zagen Julienne al een tijdje niet meer buiten”, zeggen ze. “Ze was niet goed meer te been, maar om zo op een tragische manier aan je einde te komen...”

De toegesnelde brandweer had het vuur snel onder controle. Het huis is onbewoonbaar verklaard. “De zonen van de bejaarde dame worden bijgestaan”, aldus burgemeester Ceulemans. “Het OCMW van Begijnendijk gaat op zoek naar een noodwoning waar de inwonende zoon voorlopig terecht kan.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Rayan El Arami

    Veel sterkte aan de familie en vooral de twee zonen. Het moet verschrikkelijk zijn om zo iets mee te moeten maken. Hopelijk heeft de rook mevrouw van de grootste gruwel gespaard.