Weyts en Vandaele in de clinch

GEMEENTE WIL NIET BETALEN VOOR NIEUWE GELUIDSSCHERMEN RING

De geluidsschermen langs de Brusselse ring zijn op heel wat plaatsen dringend toe aan vernieuwing.
Mozkito De geluidsschermen langs de Brusselse ring zijn op heel wat plaatsen dringend toe aan vernieuwing.
De meer dan dertig jaar oude geluids-schermen langs de Brusselse ring in Beersel zullen in 2019 vernieuwd worden en er komen ook extra schermen bij. Toch als het van Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) afhangt, want burgemeester Hugo Vandaele (CD&V) ziet het voorlopig niet zitten om geld bij te passen. "Al zijn die schermen wel echt dringend aan vernieuwing toe", zegt Vandaele.

Weyts, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, maakt dertien miljoen euro vrij om op zes plaatsen in Vlaams-Brabant geluidsschermen te vernieuwen en er ook bij te plaatsen. "De provincie is het hart van het land en krijgt enorm veel verkeer te slikken", zegt Weyts. "De bijhorende overlast moet gemilderd worden." De meer dan dertig jaar oude schermen langs de R0 in Beersel zijn op vele plaatsen kapot. Meestal ligt de oorzaak bij omgevallen bomen of takken die naar beneden donderden. "De schermen die nu in de richting van Groot-Bijgaarden staan zijn nog geen twee meter hoog, de nieuwe zullen vijf meter hoog zijn", weet Weyts, zelf inwoner van Beersel. "Er komen in totaal ook over een afstand van 255 meter extra schermen. Die in de andere richting zijn iets hoger dan drie meter, maar zullen na de werken tot zeven meter hoog zijn. Hier komen er schermen bij over een afstand van 416 meter." In totaal een werfzone van meer dan drie kilometer. Het Vlaamse gewest investeert hier 3,8 miljoen euro, de gemeente moet volgens een verdeelsleutel 475.000 euro betalen.


Weyts liet dit vrijdag via een persbericht weten, en gaf mee dat het Agentschap Wegen en Verkeer contact heeft opgenomen met de gemeenten om alles te bespreken. "Maar wij weten officieel nog van niets", zegt burgemeester Hugo Vandaele. "Enkele jaren geleden vroegen we die werken wel aan bij toenmalig bevoegde minister Hilde Crevits (CD&V), maar we voldeden blijkbaar niet. Sindsdien vernamen wij niets meer."

Vlaams minister voor Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).
Mozkito Vlaams minister voor Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).

Half miljoen euro

"Begrijp mij niet verkeerd: we zijn voorstander van de broodnodige vernieuwingen. Maar dat half miljoen kunnen wij momenteel niet vrijmaken en zit ook niet in onze meerjarenplanning. Daarnaast snap ik niet waarom wij moeten betalen voor overlast die wij niet veroorzaken. Het geluid komt van een gewestweg. Als je buur overlast veroorzaakt, kan hij u toch ook niet verplichten mee te betalen aan de oplossing? We kunnen dat gerust weigeren. Anderzijds krijgt het gewest inkomsten via de kilometerheffing bij vrachtwagens, die de meeste geluidsoverlast veroorzaken. Als ze ons daar een deel van geven, kunnen we dat gebruiken om bij te leggen bij bijvoorbeeld de geluidsschermen. Er zal toch over gesproken moeten worden."


Minister Weyts is verontwaardigd over die reactie. "Van de zes locaties is de toestand van de schermen in Beersel gewoonweg het marginaals", klinkt het.

Hugo Vandaele (CD&V), burgemeester van Beersel.
Mozkito Hugo Vandaele (CD&V), burgemeester van Beersel.

Budgettaire prioriteit

"Als inwoner ben ik er echt om beschaamd. Ik raad de burgemeester ook aan de brievenbus open te maken, want de brieven zijn vorige week wel degelijk verstuurd. Het is gewoon een fantastisch aanbod, en andere gemeenten gaan hier met plezier op in. Als het geluid tussen de 65 en 85 decibel ligt, moet de gemeente bijpassen volgens een uitgedokterde verdeelsleutel, al is het leeuwendeel voor het gewest. De burgemeester is hier goed genoeg van op de hoogte. Het is ook typisch dat ze de rekening willen doorschuiven op creatieve manieren, maar voor niets gaat de zon op. Het lijkt ons een budgetaire prioriteit, en als de gemeente ons aanbod niet in dank aanneemt en weigert bij te betalen, dan komen de werken er ook gewoonweg niet. Maar het zou jammer zijn als die schandvlek langs de ring niet weggewerkt zou worden."